24 Юли 2021събота23:45 ч.

Акцент

Доброволната военна служба

Какви пари ще се осигурят за подготовката на бъдещите защитници на отечеството

/ брой: 139

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1367

Народните протести скоро ще закръглят две седмици, но правителството си "върши работата".   Поправките на Закона за резерва на Въоръжените сили правят втори опит за одобрение от правителството и парламента. Първият започна преди близо година, но така и не успя да прескочи съгласувателната процедура между ведомствата. Министерството на отбраната пак пусна за обществено обсъждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили. Това е онзи проект, който някои много обичат да наричат закон за доброволната военна служба. Но той не е само за това. Вярно е, че с него се търси въвеждане на срочна служба в доброволния резерв, включваща период от време, през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от Въоръжените сили като резервист.

За какви пари става дума? Прогнозните средства за прилагането на законопроекта с включени заплати, осигуровки, издръжка и военна подготовка на личен състав, изпълняващ срочна служба в доброволния резерв, са 8 371 400 лв. на годишна база. Срочната служба в доброволния резерв ще се осъществява на два периода по шест месеца, като за всеки период са разчетени за участие до 300 човека. Средствата, се посочва в мотивите, ще бъдат осигурявани в рамките на разходите за отбрана, съгласно Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Според министерството проектът не води до въздействие върху държавния бюджет.

Търсенето на изход от тежкото положение с резерва на Въоръжените сили е причината от МО да искат въвеждане на доброволна служба. Досегашните форми не са дали очаквания резултат. За периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес, начална военна подготовка са преминали едва около 1000 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на Въоръжените сили - само около 70 човека. Министерството отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите показвали, че в рамките на следващите 10-15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. 

Нов момент в проекта, който също цели излизане от тази ситуация на недостиг на защитници на отечеството, е, че министърът на отбраната ще може да определя длъжности за резервисти на срочна служба в доброволния резерв, които да се заемат от български граждани с двойно гражданство. Като се уточнява: при спазване на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. 

Във връзка с въвеждането на срочна служба в доброволния резерв и предвиденото право на неплатен служебен отпуск на резервиста от работодателя/органа по назначаването се предлагат и съответните промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за съдебната власт.

Обсъжданията на законопроекта в парламента ще се проведат вероятно ранната есен. Това ще позволи да се предвидят средствата в бюджета за 2021 г. Ако, разбира се, финансовият министър остане на поста си и ако не реши, че това не е приоритет на Въоръжените сили, както се случи в края на миналата година. 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 323

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 265

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 292

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1488

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 658

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 439

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 429

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ