03 Август 2020понеделник21:17 ч.

До 15% годишен спад очакват пивоварите

/ брой: 165

автор:Мая Йовановска

visibility 1681

До 15 на сто спад в продажбите за тази година очакват пивоварите. Това стана ясно вчера по време на пресконференция на Съюза на пивоварите в България (СПБ), които на Илинден отбелязват своя професионален празник. Според шефа на "Карлсберг България" Александър Грънчаров годишният спад, който се очаква, е между 10 и 15 на сто. Десетпроцентен спад прогназира генералният директор на "Загорка" Руут ван ден Ейнден. По думите на шефа на УС на съюза Владимир Иванов за първите шест месеца спадът в продажбите е около 4 на сто в сравнение с миналата година. Той обаче уточни, че това е намалението на продаденото от пивоварите, а същевременно огромни количества бира се намират в дистрибуторите.
Само за миналия месец, когато все още течеше Световното първенство по футбол, пивоварите отчитат намаление с около 10 на сто. Причината според тях е в дъждовния месец. Продажбите на бира са като лакмус за икономическото състояние на българите, коментира Иванов. За пример той даде 1997 г., когато продажбите на бира се сринаха с 50%. На българския пазар в момента 72 на сто се държат от пивото, което се продава неохладено, срещу 28% за студените продажби. От организацията отчитат, че за последните 5 години със 60 на сто са се увеличили продажбите на бира в пластмасови бутилки. За първите 6 месеца на годината с още 5% са нараснали продажбите на пиво в пластмасови бутилки, докато при стъклените има спад. Според пивоварите това се дължи на по-ниските цени на пивото в пластмасови бутилки.
По данни на СПБ досега в хазната са постъпили 40 млн. лв. от акциз и 80 млн. лв. от ДДС. За първата половина на годината в сектора са направени инвестиции за над 19 млн. лв. Това е спад от 52,5% спрямо първото полугодие на 2009 г., когато инвестициите бяха в общ размер на 40 млн. лв. По думите на Иванов инвестициите в пивоварната промишленост у нас ще продължават, защото конкуренцията на пазара е много силна. "Борим се за всеки продаден литър бира, за всяко магазинче", заяви той. Общо за последните 10 години над 500 млн. лв. са инвестирали пивоварите у нас.

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Пациентски организации искат оставката на Сачева

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Центърът на София остава блокиран

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 45

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 46

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ