22 Януари 2021петък18:59 ч.

До 15% годишен спад очакват пивоварите

/ брой: 165

автор:Мая Йовановска

visibility 1787

До 15 на сто спад в продажбите за тази година очакват пивоварите. Това стана ясно вчера по време на пресконференция на Съюза на пивоварите в България (СПБ), които на Илинден отбелязват своя професионален празник. Според шефа на "Карлсберг България" Александър Грънчаров годишният спад, който се очаква, е между 10 и 15 на сто. Десетпроцентен спад прогназира генералният директор на "Загорка" Руут ван ден Ейнден. По думите на шефа на УС на съюза Владимир Иванов за първите шест месеца спадът в продажбите е около 4 на сто в сравнение с миналата година. Той обаче уточни, че това е намалението на продаденото от пивоварите, а същевременно огромни количества бира се намират в дистрибуторите.
Само за миналия месец, когато все още течеше Световното първенство по футбол, пивоварите отчитат намаление с около 10 на сто. Причината според тях е в дъждовния месец. Продажбите на бира са като лакмус за икономическото състояние на българите, коментира Иванов. За пример той даде 1997 г., когато продажбите на бира се сринаха с 50%. На българския пазар в момента 72 на сто се държат от пивото, което се продава неохладено, срещу 28% за студените продажби. От организацията отчитат, че за последните 5 години със 60 на сто са се увеличили продажбите на бира в пластмасови бутилки. За първите 6 месеца на годината с още 5% са нараснали продажбите на пиво в пластмасови бутилки, докато при стъклените има спад. Според пивоварите това се дължи на по-ниските цени на пивото в пластмасови бутилки.
По данни на СПБ досега в хазната са постъпили 40 млн. лв. от акциз и 80 млн. лв. от ДДС. За първата половина на годината в сектора са направени инвестиции за над 19 млн. лв. Това е спад от 52,5% спрямо първото полугодие на 2009 г., когато инвестициите бяха в общ размер на 40 млн. лв. По думите на Иванов инвестициите в пивоварната промишленост у нас ще продължават, защото конкуренцията на пазара е много силна. "Борим се за всеки продаден литър бира, за всяко магазинче", заяви той. Общо за последните 10 години над 500 млн. лв. са инвестирали пивоварите у нас.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ