12 Април 2021понеделник06:08 ч.

Дните в болничен намаляха, но разходите се увеличиха

/ брой: 69

автор:Аида Паникян

visibility 234

През 2020 г. разходите за болнични се увеличават, въпреки че броят на дните, в които хората са били в отпуск по болест, намаляват. В анализ НОИ обяснява, че една от причините е ръстът на осигурителния доход. От друга страна, заради увеличението на минималната заплата нараства среднодневното обезщетение за временна нетрудоспособност. Все пак остава въпросът защо точно в годината на пандемията намаляват дните за болничен. Според експертите от НОИ през м.г. в резултат на съкращенията заради пандемията намаляват осигурените във фонд "Общо заболяване и майчинство" и средно месечният им брой е под 2,5 млн. души, докато година по-рано е над 2,6 милиона. Това е пряка последица от шока на пазара на труда, който КОВИД-19 нанесе. 

Двойно повече в сравнение с предишни години се увеличават хората, взели болничен за гледане на член от семейството и за карантина. Само за година изплатените работни дни за това се увеличават от 666 100 на 1 393 000. С над 44% нараства и среднодневният размер на обезщетението. Ако пред 2019 г. за карантина са издадени 25 хил. болнични, то през 2020 г. са близо 1 711 900, като този ръст започва след март и продължава до края на годината. Увеличава се и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист.

До края на март т.г. от НОИ са изплатили над 1 млрд. лв. по мярката 60/40. Най-голям е делът на работодателите, получили подкрепа за поне месец, в сектор "Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети" - 25%. Благодарение на подкрепата най-много работни места - 42%, са запазени в преработващата промишленост. Това е секторът, в който са концентрирани предприятия със сравнително по-голям брой работници, докато в търговията, хотелиерството и ресторантьорството фирмите са повече на брой, но с по-малко наети работници и служители. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ