09 Юли 2020четвъртък21:11 ч.

Димки

/ брой: 30

автор:Евгени Гаврилов

visibility 2033

Пред Софийския затвор се вие опашка. Знайни и незнайни приватизатори чакат реда си да влязат в него, за излежат присъдите си, след като са осъдени по обвинения, повдигнати след поредната ревизия на злополучното раздържавяване у нас. Сребърният фонд се пълни със скоростта на светлината от глоби и неустойки за неизпълнени приватизационни договори. Пенсиите се увеличават. Всичко това щеше да бъде много хубаво, ако беше вярно, а не бе нова димка, каквато е извадената от нафталина идея за ревизия на приватизацията. 

Продажбата на държавните активи по време на прехода наистина стана по престъпен начин. Заводи за 30 млрд. лв. бяха продадени за десет пъти по-малко пари. Навремето прокуратурата откри нарушения в РМД приватизацията и в "Арсенал"- Казанлък, в "Хлебна мая"- Русе, ОЦК - Кърджали, "Хемус ер"-  София, "Елените"- Несебър, хотелите "Санкт Петербург" в Пловдив, но от това нищо не последва. Престъпленията  бяха фикс идея - не без основания, още на главния прокурор Никола Филчев, а след това и на Сотир Цацаров. През 2016 г. ДАНС направи проверка по темата, но докладът остана тайна. В началото на новия си мандат през 2017 г. Борисов отново засвири по тънката струна на хората и претопли темата. Трябва да се бърза, щото давност за престъпленията тече, рече Той. Даже в един момент парламентът блокира всички сделки. Това бе само ново вдигане на пушилка.

При управлението на НДСВ и ДПС бе създадена специална Агенция за следприватизационен контрол. Тя обаче нямаше реални правомощия и с времето се превърна в политическа хранилка. А уж задачата й бе да следи как се изпълняват приватизационните договори и да събира неустойките при тяхното нарушение. Те се оказаха за милиони, които държавата така и не можа да си ги вземе. Някогашният шеф на АПСК, сега министър на икономиката, Емил Караниколов твърди, че ако се наредят досиетата на всички сделки, ще се получи път от 60 км. Това е пътят на разграбването, където вече е безсмислено да се задълбава, защото... давността изтече. Той си го знаеше. Затова не пускайте повече димки, хората не ви вярват.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 107

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 88

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 129

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 495

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 699

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 239

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ