20 Февруари 2020четвъртък01:17 ч.

Димки

/ брой: 30

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1422

Пред Софийския затвор се вие опашка. Знайни и незнайни приватизатори чакат реда си да влязат в него, за излежат присъдите си, след като са осъдени по обвинения, повдигнати след поредната ревизия на злополучното раздържавяване у нас. Сребърният фонд се пълни със скоростта на светлината от глоби и неустойки за неизпълнени приватизационни договори. Пенсиите се увеличават. Всичко това щеше да бъде много хубаво, ако беше вярно, а не бе нова димка, каквато е извадената от нафталина идея за ревизия на приватизацията. 

Продажбата на държавните активи по време на прехода наистина стана по престъпен начин. Заводи за 30 млрд. лв. бяха продадени за десет пъти по-малко пари. Навремето прокуратурата откри нарушения в РМД приватизацията и в "Арсенал"- Казанлък, в "Хлебна мая"- Русе, ОЦК - Кърджали, "Хемус ер"-  София, "Елените"- Несебър, хотелите "Санкт Петербург" в Пловдив, но от това нищо не последва. Престъпленията  бяха фикс идея - не без основания, още на главния прокурор Никола Филчев, а след това и на Сотир Цацаров. През 2016 г. ДАНС направи проверка по темата, но докладът остана тайна. В началото на новия си мандат през 2017 г. Борисов отново засвири по тънката струна на хората и претопли темата. Трябва да се бърза, щото давност за престъпленията тече, рече Той. Даже в един момент парламентът блокира всички сделки. Това бе само ново вдигане на пушилка.

При управлението на НДСВ и ДПС бе създадена специална Агенция за следприватизационен контрол. Тя обаче нямаше реални правомощия и с времето се превърна в политическа хранилка. А уж задачата й бе да следи как се изпълняват приватизационните договори и да събира неустойките при тяхното нарушение. Те се оказаха за милиони, които държавата така и не можа да си ги вземе. Някогашният шеф на АПСК, сега министър на икономиката, Емил Караниколов твърди, че ако се наредят досиетата на всички сделки, ще се получи път от 60 км. Това е пътят на разграбването, където вече е безсмислено да се задълбава, защото... давността изтече. Той си го знаеше. Затова не пускайте повече димки, хората не ви вярват.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ