05 Август 2020сряда22:21 ч.

Няколко думи

Диктатура в опозиция

/ брой: 74

автор:Таня Джаджева

visibility 1875

Събужда се човек, пуска телевизора и денят автоматично започва нещастно - попада на Бойко Борисов. Хайде, това как да е, то друго сутрин в телевизора почти няма. Обаче той изрича нещо, от което и малкото ти съпротивителни сили изчезват.

"Трябва да обединим всички сили срещу пълзящата диктатура, която се опитват да наложат нашите опоненти. Те зле прикриват целите си и много са видни техните брутални действия."

И, оглупял от сутринта, се опитваш да схванеш какво чуваш, кой говори, коя дата е. Дали пък не е имало преврат нощес, а ти да си го проспал?

Мобилизираш жалките си интелектуални остатъци, мъчително се добираш до компютъра и четеш:

"Диктатурата е автократична форма на управление, при която властта е концентрирана в една личност или ограничена група от хора (партия, хунта, семейство и др.). За разлика от абсолютната монархия диктатурата не легитимира съществуването си чрез позоваване на историческа традиция или с религиозни аргументи, а най-често с нуждата от преодоляване на някаква извънредна заплаха или от излизане от временна криза.

Тъй като диктатурите обикновено не търсят широко обществено съгласие, те често разчитат на насилие и ограничаване на човешките права за запазване на властта си. В повечето случаи това е свързано с премахване на независимостта на съдилищата, въвеждане на цензура върху средствата за масова информация, ограничаване на дейността на независимите от правителството организации."

Четеш... и те облива спокойствие. Четеш... и плюеш в пазва. И разбираш, искрено разбираш защо министър-председателят, който с личната си партия управлява родината ти има-няма десет години, се тресе от страх, че опозицията ще наложи диктатура и ще свали неговата демократична власт. Защото нито една от характерните черти на диктатурата не присъства в Бойкоборисовата България. Нито една.

Няма нарушаване на човешките и гражданските права. Няма зависима съдебна система. ("Ти си го избра, не ми се подсмихвай, ти си го избра, а след туй...") Няма цензура. Няма манипулирани избори. Няма тайна полиция.

Демокрацията и върховенството на закона властват в Бойкоборисова България. Не, задкулисие няма. Не, зад нито една от трите власти - законодателна, изпълнителна, съдебна, не наднича една и съща корпулентна фигура. Не, за бога, тук всичко е наред. По стандарт. Как беше - "ние в ГЕРБ налагаме морален стандарт".

Едно-единствено нещо никак не е наред в бляскавата демокрация на Бойкоборисовата България. Едни опоненти пълзят, чумата да ги тръшне, пълзят и налагат диктатура. Без да са на власт, без да имат инструментите, без да имат управленските лостове. Пълзят гнидите и му развалят рахата с брутални действия.

И така. След цялата интелектуална главоблъсканица денят ти тръгва с прозрение - управляващият вече десета година дописа "Уикипедия". Обяви, че има диктатура в опозиция. 

Аве!

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ