01 Юни 2020понеделник20:07 ч.

Детските градини отварят от 22 май

Учителите ще бъдат с маски или шлемове, мерят температурата на децата на входа първия ден

/ брой: 94

автор:Деси Велева

visibility 245

Детските ясли и градини в страната ще могат да отворят врати от 22 май, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Общините обаче ще преценят от коя дата да възобновят дейността им, като могат да избират в рамките от 22 май до 1 юни. На кметовете се възлага да създадат необходимата организация по отварянето на детските заведения, които не работят от два месеца. Това ще става при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и противоепидемични мерки. Очаква се първи да реагират частните градини. 

Добрата новина за родителите е, че няма да се изисква да носят медицинска бележка за контакт на децата, нито да им правят микробиологични изследвания, които са задължителни при по-дълги отсъствия. Тази мярка има за цел да се избегнат струпванията пред лекарските кабинети. В детските заведения ще има сериозен медицински контрол и непрекъснато медицинско наблюдение, обеща Ананиев. Първият ден ще се измерва температурата на всяко дете с живачен термометър, а приемът сутрин ще е в по-дълъг интервал пред входа на сградата. Освен това родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с мерките и доброволно са пожелали детето им да постъпи в градината. Те ще трябва да потвърдят, че то не е болно. 

Въпреки заявените мерки и изисквания за безопасност, министърът на образованието Красимир Вълчев призова родителите да не пращат децата си на забавачки, тъй като опасността не е преминала. Проучване на МОН показвало, че 38% от родителите са готови веднага да пуснат малчуганите, а други 30 на сто се колебаят. Затова от МОН очакват средна посещаемост от 10-11 деца в група, а за по-големите градове бройката да достигне 18. Според Вълчев след 1 юни тя ще намалява заради летния сезон. Тъй като поддържането на дистанция между децата е невъзможно, той разчита, че те ще бъдат максимално време навън като мярка за безопасност. Педагогически ситуации, тоест учебни часове, няма да има. Предвидено е персоналът да бъде с маски или предпазни шлемове, а при установено заразяване на дете ще се спазва досегашният протокол при заразно заболяване. Групата ще се постави под карантина и в следващите 14 дни няма да се приемат нови деца. Ако детското заведение е по-малко и между групите има контакт, то тогава всички ще бъдат под карантина. Ще се направи целево тестване на персонала на извадков принцип и ще се изследват 1000 души. На въпрос какво ще се прави, ако персонал на градина откаже да се върне на работа, министър Вълчев отговори, че според проучвания до 10% от работещите са заявили такова намерение и те могат да ползват отпуск. Ще се търсят заместващи учители, а най-лошата хипотеза е да се мине на полудневни занимания.

В София, Пловдив и Бургас забавачките ще отворят на 26 май, обявиха кметовете им.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 73

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 70

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 299

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 404

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 582

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 472

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ