18 Юни 2021петък20:31 ч.

Детските добавки може да стигнат и 60 лева

БСП ще направи възможното да не се увеличава цената на тока

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 3

Увеличаване на детските добавки от 35 на 50 или 60 лв. месечно е сред законодателните промени, които предлагат от БСП. Проектът за промяна на Закона за семейните помощи за деца предвижда и разширяване на обхвата на подпомаганите чрез увеличаване на подоходния критерий от 350 лв. месечно на член от семейство на около 500 лв. Най-вероятно тези мерки ще влязат в сила от следващата бюджетна година. Това съобщи депутатът от ПГКБ Янаки Стоилов, който представи законодателните приоритети за следващите седмици. По отношение на увеличението на обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2 г. БСП предлага правителството да направи точна преценка и по възможност то да стане от 1 юли.
От БСП са подготвили изменения в Закона за насърчаване на заетостта, които да дадат възможност на хората, които завършват образованието си, да получават работа или допълнителна квалификация. В ЕС мярката е известна като младежка гаранция и предвижда стимули за работодателите, като се поемат част от осигуровките.
Социалистите готвят промени в Кодекса за социално осигуряване, така че хората, на които не достигат 2 години трудов стаж или възраст, да могат да се пенсионират предсрочно, като със специален коефициент ще бъде изчисляван размерът на средствата, покриващ недостигащия стаж.
Подготвят се и промени в Закона за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Той гарантира до определен размер право на работниците и служителите да получат начислени, но неизплатени до обявяване несъстоятелността на работодателя трудови възнаграждения и обезщетения. Промените предвиждат да се изплащат не само неизплатени, но и начислени възнаграждения.
Нашата позиция е при всички случаи да се потърсят възможности чрез ребалансиране на енергийния сектор, чрез намаляване на загубите и злоупотребите да не се допуска увеличение на цената на тока, заяви Стоилов. Според БСП е важно хората с ниски доходи да получат по-ефективно подпомагане, за да покриват разходите си за електроенергия.
Той поясни, че по-голямата част от законодателните инициативи произтичат и от програмните намерения, обявени от премиера.
Позицията на левицата за изучаването на майчин език представи депутатката Дора Янкова: "За тези, които искат да изучават майчин език, какъвто и да е той, от 8 години в училищата има регламент и е създадена форма чрез свободно избираемата подготовка". Янкова припомни практиката на други европейски страни, където българчета изучават майчин език в неделни училища. "Ние се придържаме към европейския регламент - в българските училища да има условия да се изучава майчиния език", подчерта Янкова.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ