08 Май 2021събота02:41 ч.

Десетки жени се помолиха за рожба в църквата "Св. Богородица - Златна ябълка"

автор:Дума

visibility 352

В календара 17 април не е отбелязан като Ден на доброто, но минава под този знак. Хиляди се стичат в храма „Света Богородица Успение – Златната ябълка“ в Асеновград, за да се помолят с надежда и любов за дете.  Там бе отслужен молебен за чудородие, отслужен от българския митрополит Николай, информира Нова тв.

Десетки жени се стекоха в храма, за да се помолят на Света Богородица за благословия, с която да им се роди дете. Чудотворната икона на Божията майка, наречена Златната ябълка, е последната надежда на много жени да чуят плача на детето си.

Историите, в които чудотворната икона на Богородица е дарила жени с деца, се предават от уста на уста. Смята се, че иконата е донесена от Атон. Първото чудо с иконата, извършено от Богородица с жена, имаща проблеми да зачене, станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашния игумен на манастира „Св. св. Кирик и Юлита”. Ето какво пише той в неговия „Синаксар за златната ябълка”: „В петата събота на Великия пост православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.

Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат”.

Още оттогава тръгва поверието, че жени, които имат проблеми със зачеването на дете, трябва да им се прочете молитва пред иконата, като след това е нужно да изядат една благословена ябълка заедно със семената и дръжката и това ще доведе до успешно сдобиване с рожба.

В България има над 200 000 двойки с репродуктивни проблеми.

Заради ситуацията с коронавируса ритуалът тази година е по-различен. На жените не беше разрешено в навечерието на празника да преспят в храма. В църквата днес задължително се влиза с предпазна маска.

 

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ