31 Октомври 2020събота18:25 ч.

Депутатите в жесток спор да спре ли работа Народното събрание

автор:Дума

visibility 604

Депутатите спорят вече повече от час дали Народното събрание да прекрати работа като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. 

Председателят на НС Цвета Караянчева предложи да се свикват заседания, само когато има актове за извънредно положение, а парламентарният контрол да бъде само писмен. Предложението бе направено в началото на днешното заседание и предизвика вълна от бурни реакции, особено от страна на опозицията. От БСП са категорични, че това е стъпка към диктатурата и че дори и по време на извънредно положение Народното събрание е върховният орган в държавата, който да гарантира демокрацията и конституционните права на гражданите.

От ГЕРБ  опитаха да омаловажат притесненията на левицата, като отговориха, че не е проблем за депутатите, че няма да се гледат по телевизията. Знам сега, че някой ще каже това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото се дава възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива и всякакви други такива клишета. Нека да четем Конституцията, отвърна Караянчева. Тя е притеснена, че депутатите са седнали на гъсто в залата и не се знае кой е бил контактен с носител на коронавирус.

Това е диктатура, заявиха от БСП. Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ, възмути се зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от групата на левицата.

Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателски съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание на практика неопределен срок. Отсега можем да кажем. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим, обърна се Вигенин към мнозинството.

Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време и вие ще носите основната отговорност за това. Г-жо Караянчева съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател за Народното събрание допринасяте персонално за разрушаване на авторитета още повече на нашата институция, подчерта още Вигенин.

Антон Кутев от БСП също предупреди, че ако парламентът спре работа, това ще е пагубно за демокрацията и ще докаже неуважението на ГЕРБ към парламента като институция. По думите му депутатите са длъжни заедно да дебатират и да взимат решения точно в този момент на криза. А не всичко да се предостави в ръцете на щаб, който отговаря основно за здравето на хората. Защото измеренията на кризата са не само здравни, но и социални, и икономически.

 

Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт, бе мнението на Кристиан Вигенин.

 

               

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 104

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 255

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 154

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 162

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ