19 Октомври 2021вторник10:12 ч.

Депутатите отново обсъждаха "училищния" законопроект на ГЕРБ

/ брой: 12

автор:Юлия Кулинска

visibility 21

Депутатите отново дебатираха по законопроекта на ГЕРБ за предучилищното и училищното образование. Той беше разглеждан на второ четене в края на 41-то НС, но не се стигна до окончателното му приемане. Законопроектът тогава беше на МС. В началото на този мандат депутати от ГЕРБ пак го внесоха. Вчера дебатите не се различаваха от водените през миналата година. От ГЕРБ определиха закона като европейски, балансиран и дори реформаторски, с ценностен подход към детето. Част от тях си бяха залепили стикери с надпис "Приемете закона за образованието".
Валентина Богданова от БСП заяви, че липсва консенсус в залата по внесения проект и депутатите от ПГКБ няма да го подкрепят. Няма как да се съгласим със задължителното обучение от 4 години и с неизчистения ред за управление на училищата, обясни тя. Богданова обяви, че е неприемливо предложението за финансиране на системата. Тя припомни, че акцентите на проектозакона на ГЕРБ са държавното финансиране на частните училища и детски градини, задължителното предучилищно обучение на четиригодишните деца, закриването на математическите гимназии и др.
От ДПС също обявиха, че няма да подкрепят законопроекта. В него е сгрешена философията и не са засегнати фундаментални проблеми, които биха били от съществено значение за реформиране на образователната система, смята Лютви Местан. "Защо не приехте закона за цели 4 години управление, кой ви пречеше, ако сте толкова загрижени за образованието? Собствената ви некадърност? Кого заблуждавате, че образованието ви е приоритет? Сгрешена ви беше цялата политика в образованието", подчерта той.
Докато вървяха дебатите, две жени издигнаха малък транспарант с надпис "Оставка" от балкона. В кулоарите на парламента те обясниха, че са представители на родителски организации, а недоволството им към кабинета е породено от неприемането на закона на ГЕРБ.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ