04 Юли 2020събота04:53 ч.

Депутатите отмениха данък "колиба"

Налогът беше една от многото грешки на ГЕРБ, заяви Спас Панчев от Коалиция за България

/ брой: 148

автор:Юлия Кулинска

visibility 44

Депутатите отмениха вчера т.нар. данък "колиба", след като приеха окончателно промени в Закона за местните данъци и такси. Според тях вече няма да има налог за недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително. Измененията влизат в сила от 1 януари 2014 г. Предложението, внесено от Михаил Миков и група депутати, предизвика бурни дебати в пленарната зали. Тон за тях даде Ахмед Башев от ДПС, който предупреди, че наред с колибите и паянтовите сгради има опасност да се освободят от данък и палати. Има архитектурни резервати и туристически дестинации, в които на мястото на плевни и временни бараки са издигнати огромни сгради с гредоред, обяви той. Башев апелира в Закона за устройство на територията да се конкретизира понятието полумасивна сграда.
Според председателя на парламента Михаил Миков този апел не е към законодателния орган, а към местните данъчни администрации, които трябва да се задължат да обиколят и променят данъчната оценка на плевните, станали модерни къщи. Петър Мутафчиев от Коалиция за България обясни, че когато става въпрос за реконструкция и модернизация на паметници на културата, се иска изрично разрешение от общината и след това се прави актуализация на данъчната оценка. Георги Мърков добави, че за всяко нещо се иска строително разрешение и че приветства инициативата да отпадне данък "колиба". Колегата им Спас Панчев бе категоричен, че ще подкрепи промените, защото "с тях се връща една справедливост, която беше отнета в 2010 г. от правителството на ГЕРБ, което вместо да пълни бюджета на държавата с пари от акцизи, да спре контрабандата и разхищението на държавни средства от ДДС, реши, че може да спечели по няколко лева и стотинки от бедните граждани, хората в селата, земеделците, и да върже държавния бюджет по този начин". Това е и в отговор на обещанието на премиера да се обърнем към проблемите на хората, поясни Панчев.
В края на дискусията Георги Кадиев направи предложение от кръга на имотите, които са обект на облагане с този данък, да се изключат тези, чиято данъчна оценка е до 2500 лв. включително. По-късно той отмени предложението си.
Данък "колиба" беше една от многото грешки на ГЕРБ, повтори Алиосман Имамов от ДПС. "Налогът е самоцелен, но ГЕРБ твърдяха, че запазват данъците, както са ги наследили". С това се съгласи депутатът от БСП йордан Стойков, който допълни, че парите, които се събират от тези имоти, не покриват администрирането им.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ