27 Март 2023понеделник14:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Дефицит на достойни лидери

/ брой: 136

автор:Петра Ташева

visibility 108

Петра ТАШЕВА


Голяма част от днешните ни трагедии се дължи на това, че живеем във време със силен дефицит на морал. И на това, че властта често попада в ръцете на хора с прекалено голямо самочувствие, което е без покритие. Изчезнаха необходимите качества като скромност, съвест, срам, самопреценка на собствените достойнства. Хора с много скромни и малки възможности, даже с никаква подготвеност за управление, се стремят да се домогнат, да грабнат властта, за да облагодетелстват себе си и своите близки, да се замогнат и да живеят в охолство за сметка на другите, които се трудят съвестно и имат качества, но не са така нахални и напористи за самоизява. 

Лошото е, че нямаме учебни заведения за подготовка на кадри за управление. Голяма част от младите, учили в чужбина, идват у нас с друго мислене, с прекалено големи амбиции, които често не отговарят на тяхната подготвеност и на техните стремежи за самоизява. 

Още в зората на нашата държава след Освобождението, достоен учен - чех, дошъл у нас с благородни цели, е прозрял много истини за нас, българите. Това е историкът Константин Иречек, живял в България две години, но обиколил страната, видял и описал чудесните ни места и старини, опознал качествата, достойнствата и отрицателните страни на нашия народностен характер. С чувство на хумор той пише, че "българин с българин не може да се разбере, защото те все гръмогласят". 

Колко прозорлив се е оказал Иречек! Тази негова мисъл е толкова истинска, толкова съвременно звучи, че напълно отразява днешното ни обществено и политическо състояние. Дотам сме се докарали, че всеки от нашите настоящи управници се мисли, както каза един сегашен политик, "за Аспарух и смята, че животът на държавата ни започва от него". И шеговитото прозрение на Иречек за стремежите към властта у българите все още е в сила и ни пречи да си оправим държавата. Той е видял, че "България е с два милиона население, което е разделено на три групи - бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри". 

Не е само у нас. Днес в целия свят има дефицитът на достойни лидери. Затова ври и кипи от размирици, от войни, от противоречия във външната и вътрешната политика. Светът се раздира от дълбоки икономически кризи. Задъхва се от болните амбиции на своите управници.

Днес на човечеството са нужни само взаимоизгодни сътрудничества - икономически и културни. Всички, които подхранват войната с оръжия, които одобряват намесата във вътрешната и външната политика на другите страни, само вредят на народите си и на цялата планета.

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 214

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 200

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 183

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ