19 Септември 2021неделя12:10 ч.

На снимката: Кирил Петков

Дават кредитите от ББР на прокурор

/ брой: 145

автор:Дума

visibility 1966

В момента правим анализ как и при какви условия ББР е отпуснала големите по размер кредити на седем компании. Ако бъдат открити нарушения, казусът ще бъде даден на прокуратурата, заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката Кирил Петков.
Надзорният съвет на ББР подготвя сигнал до прокуратурата за заем, отпуснат от банката. Кредитът бил гарантиран с имот на висока стойност. В хода на погасяването консултантска компания предлага разделяне на дружеството, получило заема. Така затруднената компания се разделя на две отделни, заедно със заема, за чието погасяване в момента има трудности.  "При това интересно разделение на риска и заема много ясно се вижда, че рискът на банката е бил изцяло сложен по най-неподходящия начин. По този казус Надзорът на ББР в момента събира тези данни и ще ги вкара в прокуратурата", каза Петков.
Министърът на икономиката даде да се разбере, че това няма да е единственият кредит, за който ще бъде сезирана прокуратурата. "ББР е създадена с цел да подпомага развитието на малкия и средния бизнес. В момента за съжаление банката е раздавала големи кредити. Тези големи кредити са раздадени в определен кръг фирми извън закона за ББР и извън неговия устав и стратегия. 20-те най-големи кредита покриват 90% от средствата на банката. Говорим за над 2 млрд. лв., като средният размер на дълга е около 80 млн. В сравнение с повечето банки за развитие по света, това е нечувано. Канадската банка за развитие главно финансира заеми под 500 хил. лв. Сега, какво открихме в последния месец. Първото нещо, с което се оправдават, че са давали толкова големи кредити, е за да излезе банката на печалба. Нейната загуба обаче за 2020 г. е 130 млн. лв., а за полугодието на 2021 г. загубата ще е близо 100 млн. лв. Никой не е проверявал дали кредитополучателите са свързани фирми, поясни Петков . "Следващото нещо, което направи огромно впечатление, е, че средният матуритет на тези 20 заема надвишава 10 години. Освен това повечето от тях имат така нареченото балонно плащане накрая. Тези заеми съществуват по света, но те са високо рискови и обикновено обезпечението трябва да е много сериозно, когато очаквате някой да ви върне парите след 10 години", каза министърът. Петков даде пример с кредит от 150 млн., който е обезпечен с имоти. В договора за кредитиране е записано, че кредитополучателят не може да се разпорежда с това недвижимо имущество по никакъв начин, докато този кредит не е изплатен. Ако го направи, глобата е 5000 лв. за 150 млн. заем.  Съществуването на ББР има смисъл, просто трябва да се следи никога пак да не дава този тип кредити по този начин, каза министърът на икономиката. По думите му няма успешна държава без подобна банка.


Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 317

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 114

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 236

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1379

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 610

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 933

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 677

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ