01 Юли 2022петък17:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Дават до 100 хил. лв. за приспособяване на жилище на човек с увреждане

/ брой: 13

автор:Аида Паникян

visibility 53

Аида Паникян


До 100 хил. лв. ще дава социалното министерство на проектно предложение за трасформиране на жилищна сграда, за да стане достъпна за човек с увреждане. Това предвижда проектът на тазгодишната Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. На този етап в проектобюджета на МТСП за 2022 г. са предвидени 2,5 млн. лв. за финансиране на изпълнението на програмата, уточниха от МТСП за ДУМА. 

От т.г. отпада минималният праг от 10 хил. лв. за кандидатстване. Другият компонент по програмата е "Лична мобилност". По него кандидатите могат да получат максимум 8 хил. лв. с ДДС. Както и в предишни години, част от помощта може да се ползва и за обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС от кандидата, ако той все още няма книжка. 

Човек с трайно увреждане може да кандидатства в рамките на годината и по двата компонента, но с две отделни заявления. 

Агенцията за хората с увреждания публикува и поддържа на интернет страницата си информация за програмата. Агенцията за социално подпомагане, освен че информира хората с трайни увреждания за възможността за финансиране на дейностите по програмата, проверява и декларираните от кандидатите обстоятелства. Общините също съдействат за осъществяване на програмата, като главните архитекти издават виза за проектиране и одобряват инвестиционен проект във фаза "технически проект".

Срокът за обсъждане на тазгодишната програма е до 14 февруари.

През 2021 г. са одобрени шест проекта за лична мобилност на обща стойност 19 960 лв. и 50 за достъпна жилищна среда - на обща стойност 1 946 752,45 лв. Предложенията за достъпна среда са от собствениците на 46 жилищни сгради, в които живеят 51 души в инвалидни колички и 10 със затруднения в придвижването.  

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 73

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 103

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 126

Китайци пият "Кукери"

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ