12 Април 2021понеделник07:11 ч.

Памет

Датата

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 236

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ. Обявен е от ООН и ЕС през 1992 г. по предложение на Международната организация на ромите "Романо юнион". На тази дата са освободени ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият международен конгрес на ромите.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ПРОТИВ ГЕНЕТИЧНОТО МОДИЦИФИРАНЕ НА ОРГАНИЗМИ. ГМО e организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Като синоним се използва понятието трансгенен организъм. ГМО най-често се използват при модификация на микроорганизми за производство на желани химични субстанции или при модификация при земеделски култури с цел придобиване на повишена продуктивност, желано качество или устойчивост към болести, неприятели, пестициди и пр.

1848 - УМИРА ГАЕТАНО ДОНИЦЕТИ, ИТАЛИАНСКИ КОМПОЗИТОР (Р. 1797 Г.). Композира около 75 опери, 16 симфонии, 19 струнни квартета, 193 песни, 45 дуета, 3 оратории, 28 кантати, инструментални концерти, сонати и др. Най-популярни от музикалните му творби са "Любовен еликсир" (1832), "Лучия ди Ламермур" (1835), "Фаворитката" (1840), "Дон Паскуале" (1834).

1905 - УМИРА ЙОСИФ (ЙОСИП) ЩРОСМАЙЕР, ХЪРВАТСКИ ЕПИСКОП (Р. 1815 Г.). Теолог и меценат, изтъкнат политически и обществен деятел. Хърватският народ го почита като "баща на отечеството". Прави специално изложение до папския държавен секретар, в което одобрява Руско-турската освободителна война, по-късно се застъпва за Санстефанска България. Подпомага лечението на ранени български войници по време на Сръбско-българската война (1885). Почетен член на Българското книжовно дружество (БАН).

1973 - УМИРА ПАБЛО ПИКАСО, ИСПАНСКИ ХУДОЖНИК (Р. 1881 Г.). Занимава се с живопис, керамика, колажи, графика и пр. Изключително продуктивен. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава и през сюрреализма, влияе върху развитието на изобразителното изкуство на XX в. Фамилията Пикасо е от италиански произход, на испански се произнася с ударение на "а", но тъй като художникът живее дълго време във Франция, започват да произнасят името му по френски маниер с ударение на "о". Най-добрият художник за последните 100 години, най-скъпият и най-краденият. Активен участник в движението за мир.

1986 - МИХАИЛ ГОРБАЧОВ ЗА ПРЪВ ПЪТ УПОТРЕБЯВА ДУМАТА "ПЕРЕСТРОЙКА". Това става по време на посещение в автомобилните заводи в гр. Толиати. Визитата е свързана с идеята "Авто ВАЗ" да се превърне в индустриално-технически колос, който да достигне американците в областта на автомобилостроенето. Това не стана, но думите и действията на Горбачов дават началото на сериозни процеси в световен план.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ