14 Април 2021сряда02:42 ч.

Памет

Датата

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 1

1824 - РАЖДА СЕ БЕДРЖИХ СМЕТАНА, ЧЕШКИ КОМПОЗИТОР (УМИРА 1884 Г.). Диригент, педагог и общественик, смятан за патриарх на чешката музикална култура. Автор на няколко опери, сред тях "Далибор", "Двете вдовици", "Целувката", които и до днес се поставят на световните оперни сцени. Най-известна е операта му "Продадена невеста", смятана за един от върховете в оперното творчество изобщо.

1919 - В МОСКВА Е ОТКРИТ ПЪРВИЯТ КОНГРЕС НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ. Третият интернационал (известен под съкращението Коминтерн), учреден по инициатива на Ленин и партията на болшевиките, съществува от 1919 до 1943 г. Победата на Октомврийската революция в Русия през 1917 г. дава тласък за създаване на комунистически партии по целия свят. На форума в Москва през 1919-а присъстват представители на 35 формации, в т.ч. и на БРСДП (т.с.).

1939 - УМИРА ХАУЪРД КАРТЪР, БРИТАНСКИ АРХЕОЛОГ (Р. 1874 Г.). Известен с откриването на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, Луксор, Египет, на 4 ноември 1922 г. На 16 февруари 1923 г. отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на Тутанкамон. Смъртта на археолога на 65-годишна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо идеята за "проклятието на фараоните" - чума, причинила смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.

1981 - УМИРА КРУМ ЛЕКАРСКИ, ВОЕНЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЕЦ (Р. 1898 Г.). Завършва Военното училище в София и Военната академия. Заради антимонархическите си настроения е уволнен от армията. Участник в събитията около Девети септември 1944 г. Един от пионерите на конния спорт в България и изтъкнат състезател. Участник в четири олимпиади.

1983 - В АНГЛИЯ Е ДЕМОНСТРИРАН ПЪРВИЯТ КОМПАКТДИСК. Разработката е съвместно дело на фирмите "Сони", "Филипс" и "Полиграм". Компактдискът е създаден още през 1979 г. от "Филипс" и "Сони". През 1982 г. започва масовото производство в завод край Хановер, Германия. Пет години по-късно мениджърите на продукта са убедени, че компактдисковете ще направят революция в света на персоналните компютри.

1988 - НАЧАЛО НА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ЕКОЛОГИЧНА ЗАЩИТА НА РУСЕ. По предложение на Петко Симеонов на тази дата участниците в профсъюзно събрание в Центъра по философия и социология приемат възванието "Да спасим Русе!" Шест дни по-късно след прожекцията на филма на Юри Жиров "Дишай" в Дома на киното в София е създаден Обществен комитет за екологична защита на Русе. В него влизат Георги Мишев, Светлин Русев, Нешка Робева, Желю Желев, Ивайло Трифонов, Стефан Продев, Христо Смоленов, Стефан Гайтанджиев, Велислава Дърева, Петър Слабаков и др.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ