28 Май 2020четвъртък12:10 ч.

Памет

Датата

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 716

1553 - УМИРА ФРАНСОА РАБЛЕ, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. ОК. 1493 Г.). Автор на сатиричния роман "Гаргантюа и Пантагрюел", в който противопоставя хуманистичните възгледи срещу тези на схоластиката. Реакционните сили, особено богословите от Сорбоната, са гледали на него като на враг, който разрушава вековната сграда на католическата църква. Нерядко е бил изправян пред опасността да бъде изгорен на клада като други хуманисти. Петата книга от романа му излиза 11 години след смъртта му, поради което има съмнения, че част от нея не е писана от него.

1739 - ОТРЯЗАНОТО УХО НА КАПИТАН ДЖЕНКИНС СТАВА ПРИЧИНА ЗА АНГЛО-ИСПАНСКА ВОЙНА. Във водите на Карибите, близо до Хавана, испанската брегова охрана отрязва ухото на английския мореплавател. Кап. Дженкинс показва ухото пред английския парламент като доказателство за насилствените испански нападки. Тази случка служи като повод на Великобритания да обяви на 19 октомври 1739 г. война на Испания. Тя продължава до 1742 г. и е наречена "Войната за ухото на капитан Дженкинс". Не води до желаната и очаквана голяма победа над Испания, а и британските търговски проблеми остават неразрешени.

1821 - РАЖДА СЕ ШАРЛ БОДЛЕР, ФРЕНСКИ ПОЕТ (УМИРА 1867 Г.). Една от най-влиятелните и противоречиви фигури във френския културен живот на ХIХ в. През 1857 г. публикува своята първа и най-известна стихосбирка "Цветя на злото". Стихотворенията са високо оценени от малък кръг читатели, но сюжетът им предизвиква недоволството на критиката и широката публика. Основните теми за секса и смъртта са смятани за скандални и книгата се превръща в нарицателно за неблагоприличие.

1903 - РАЖДА СЕ ГРЕГЪРИ ПИНКЪС, ЕДИН ОТ ИЗОБРЕТАТЕЛИТЕ НА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНОТО ХАПЧЕ (УМИРА 1967 Г.). Работата върху таблетката започва към 1950 г., а на пазара се появява през 1960 г. Американският биолог Пинкъс създава хапчето с помощта на други учени, сред които и световноизвестният професор с български произход Карл Джераси. Пинкъс е човекът, който посвещава време и сили, за да доведе докрай замисъла. Получава много научни отличия. Смъртта му остава почти незабелязана, малко са и енциклопедиите, в които е отбелязано неговото име.

1970 - ПОЛ МАКАРТНИ ОБЯВЯВА ОФИЦИАЛНО РАЗПАДАНЕТО НА ЛЕГЕНДАРНАТА ГРУПА "БИЙТЪЛС". Водейки началото си от 1957 г. под различни имена и приемайки окончателно името "Бийтълс" през 1960 г., групата от Ливърпул е призната за една от най-влиятелните в историята на поп музиката. Нейни членове са Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Макартни и Ринго Стар. Авангардната им музика, начин на поведение и стил на обличане доминират 60-те години. Имат продадени над 1,3 млрд. албума.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ