23 Февруари 2020неделя19:25 ч.

Памет

Датата

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 289

НИКУЛДЕН. Традицията повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква или у дома, а късове от тях да се раздават на съседите. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

ДЕН НА БАНКЕРА. Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и БНБ възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. Днес е още Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя, Ден на търговеца.

ПРАЗНИК НА БУРГАС. Отбелязва се с решение на ОбС от 1992 г. Честванията започват със Света литургия в чест на свети Николай Чудотворец и за благоденствието на Бургас, последвана от литийно шествие и хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

1844 - РАЖДА СЕ КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА, (УМИРА 1900 Г.). Истинското му име е Петко Киряков - участник в националноосвободителното движение и легенда за тракийските българи. Защитник на местното население в Беломорска Тракия и Родопите. Съидейник на Гарибалди, участник в Руско-турската освободителна война. Награден с руски орден, а заради русофилските си убеждения след Освобождението многократно е арестуван и интерниран. В България са издигнати над 20 негови паметника.

1863 - РАЖДА СЕ ЧАРЛС МАРТИН ХОЛ, АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1914 Г.). Открива по-евтин метод за получаването на алуминий и така алуминият става първият метал с най-широка обществена употреба. Има над 20 патента, всичките свързани с алуминия.

1892 - УМИРА ВЕРНЕР ФОН СИМЕНС, НЕМСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1816 Г.). Основател на фирмата "Сименс". Компанията се развива в няколко основни направления - комуникация и информация, автоматика и контрол, електричество, транспорт, медицина и осветление. Единицата за електричната проводимост е наречена сименс (S).

1924 - РАЖДА СЕ ПАВЕЛ МАТЕВ, ПОЕТ, ПИСАТЕЛ, ПУБЛИЦИСТ (УМИРА 2006 Г.). Автор е на десетки стихосбирки, сред които "В строя", "Време, родина, любов", "Натрупани мълчания" и др. Лауреат на Димитровска награда, носител на орден "Стара планина" първа степен и др. Почетен гражданин на Чирпан.

1927 - РАЖДА СЕ НИКОЛА РУДАРОВ, РЕЖИСЬОР И АКТЬОР (УМИРА 2010 Г.). Завършил Държавното училище по кинематография в София. Режисьор на филмите "От нищо нещо", "Комбина", "Да изядеш ябълката", "Хора отдалече", "След края на света". Като актьор играе в 30 филма, между които "Време за жени", "Адио Рио", "Вчера". Удостоен с награда за голям зрителски успех на филма "Комбина" (1981).

Само 30% от българите си мият зъбите

автор:Дума

visibility 40

Конгресът на БСП ще е на 9 и 10 май

автор:Дума

visibility 329

Путин обеща нови оръжейни комплекси за армията и флота

автор:Дума

visibility 47

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 206

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 169

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 233

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 2

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 3

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 3

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ