08 Април 2020сряда08:51 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Памет

Датата

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 623

1493 - РАЖДА СЕ ПАРАЦЕЛЗ, ЛЕКАР, ЕСТЕСТВЕНИК И ФИЛОСОФ (УМИРА 1541 Г.). Бори се против схоластиката и се стреми да постави медицината на научни основи. Създател на ново учение за лекарствата. Въпреки правилните насоки, които дава за развитието на медицината, Парацелз остава под влиянието на алхимията и мистиката. Негови са думите: "Всички вещества са отровни. Няма такива, които не са. Само дозата разграничава отровата от лекарството." Цитатът може да се прочете в предговора на всички учебници по токсикология и фармация.

1821 - РАЖДА СЕ ФЬОДОР МИХАЙЛОВИЧ ДОСТОЕВСКИ, РУСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1881 Г.). Творчеството му оказва огромно влияние върху световната литература. Романите "Престъпление и наказание", "Идиот", "Бесове", "Юноша", "Братя Карамазови" и др. предлагат диалогичен сблъсък на самобитни личности, страстни търсения на социална и човешка хармония, дълбок психологизъм и трагизъм. В публицистическия "Дневник на писателя" (1873-1881) има много страници, посветени на Освобождението на България.

1855 - УМИРА СЬОРЕН КИРКЕГОР, ДАТСКИ ФИЛОСОФ (Р. 1813 Г.). Често посочван като първия философ екзистенциалист. Де факто той запълва съществуващата празнина между философията на Хегел и това, което ще стане екзистенциализъм впоследствие. Голяма част от разсъжденията му са свързани с религиозни проблеми като същността на вярата, институционалността на църквата, християнската етика и теологията.

1911 - РАЖДА СЕ ПАНТЕЛЕЙ ЗАРЕВ, ЛИТЕРАТУРЕН КРИТИК (УМИРА 1997 Г.). Рожденото му име е Пантелей Йорданов Пантев. Академик, член на Президиума на БАН, първи зам.-председател на БАН, ректор на СУ, председател на СБП, член на Държавния съвет, депутат. Автор на стотици студии, публикации, критики.

1918 - КРАЙ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Официално на този ден в 11 ч. са прекратени военните действия. В Първата световна война (1914-1918) се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България). Над 70 милиона войници, от които 60 милиона европейци, са мобилизирани. Повече от 15 милиона са убити.

2004 - УМИРА ЯСЕР АРАФАТ, АРАБСКИ ПОЛИТИК (Р. 1929 Г.). Основател и лидер на палестинската нелегална организация "Ал Фатах" и председател на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Партизански водач, Арафат е смятан от палестинците и техните поддръжници за борец за свобода, а от САЩ, Израел и техните поддръжници - за терорист. Един от тримата Нобелови лауреати за мир за 1994 г. заедно с тогавашния израелски премиер Ицхак Рабин и външния министър Шимон Перес. Избран за президент на Палестинската автономия през 1996 г.

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 0

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 133

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ