08 Август 2020събота20:44 ч.

Памет

Датата

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 1077

ПРАЗНИК НА СОФИЯ. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. църковният празник на Мчци София, Вяра, Надежда и Любов се определя като празник на града. На този ден празнуват още жителите на Костинброд (от 2007 г.) и на Лом (от 1993 г.)

1826 - РАЖДА СЕ БЕРНХАРД РИМАН, НЕМСКИ МАТЕМАТИК (УМИРА 1866 Г.). Макар да бил добър ученик, не блестял с нищо особено. Показвал обаче интерес към математиката, поради което директорът на гимназията му позволявал да чете математически книги от неговата библиотека. Има голям принос в областта на математическия анализ и диференциалната геометрия, като в известен смисъл полага основите на Общата теория на относителността. Риман също разглежда понятието интеграл и въвежда свое определение - интеграл на Риман.

1877 - УМИРА УИЛЯМ ХЕНРИ ФОКС ТАЛБОТ, АНГЛИЙСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1800 Г.). Един от пионерите на фотографията, със значителен принос в подобряването на фотографския процес. Талбот използвал хартия, покрита с фоточувствителен материал - сребърен хлорид. Той поставял обекти върху фотохартията и я експонирал на слънчева светлина. Образите, получени по този метод, днес се наричат фотограми. По-късно Талбот поставя фотохартията в камера обскура и получения негативен образ фиксира в солена вода. След още няколко подобрения оповестява през 1840 г. изобретяването на калотипията, която по-късно нарича талботипия.

1898 - РАЖДА СЕ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ, ПОЕТ И ПРЕВОДАЧ (УМИРА 1923 Г.). Рожденото му име е Христо Димитров Измирлиев. Първите му публикации са във в. "К'во да е" (1915). Сътрудничи на списанията "Българан", "Родна лира", "Барабан", "Художествена седмица". Организира и редактира седмичното литературно-хумористично сп. "Смях и сълзи". Сътрудничи на хумористичните списания "Сатър" и "Червен смях", на в. "Народна армия", сп. "Младеж" и на "Работнически вестник". Приживе излизат книгите му "Разнокалибрени въздишки в стихове и проза" (1918) и "Да бъде ден!" (1922). Заболява от туберкулоза и умира.

1931 - РАЖДА СЕ АН БАНКРОФТ, АМЕРИКАНСКА АКТРИСА (УМИРА 2005 Г.). Рожденото й име е Ана Мария Луиза Италиано. Славата я застига през 1962 г., когато печели "Оскар" за най-добра женска роля в лентата "Чудотворецът". Следват още награди "Еми", "Златен глобус" и др. Любителите на седмото изкуство ще я запомнят с култовия образ на прелъстителната мисис Робинсън в ироничния филм на Майк Никълс "Абсолвентът", където партнира на Дъстин Хофман. Актрисата прави запомнящи се роли като майката на Уинстън Чърчил, израелския лидер Голда Меир, циганка, старица-столетница и др.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 334

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 436

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 620

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1110

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ