24 Януари 2019четвъртък12:26 ч.

Памет

Датата

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 185

СВЕТОВЕН ДЕН НА ДУМАТА "БЛАГОДАРЯ". Предложен е през 1994 г. от родения в Илинойс Ейдриън Сиукс Купърсми. Произходът на "най-учтивия" празник не е известен, но се смята, че идеята се е зародила в международна компания, която е искала да увеличи продажбите си. Вероятно от благодарствени картички и подаръци. "Благодаря" е най-простото послание.

1567 - В ЛОНДОН СА ИЗТЕГЛЕНИ ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ПЪРВАТА ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ. Въпреки че данни за подобие на лотарии съществуват от 205-187 г.пр.Хр., когато средствата от тях били използвани от китайските династии за финансиране на големи проекти като Великата китайска стена, официално през 1566 г. кралица Елизабет I в Англия благославя начинанието. Постъпленията от лотарията са използвани за изграждане на убежища, защитни съоръжения и др.

1862 - УМИРА ДИМИТЪР МИЛАДИНОВ, ВЪЗРОЖДЕНСКИ ПРОСВЕТИТЕЛ (Р. 1810 Г.). Книжовник, фолклорист и борец за национална независимост. Основната му заслуга е събирането и издаването на сборник с автентични български народни песни от Македония под заглавието "Български народни песни" (юни 1861 г., Загреб, заедно с брат си Константин Миладинов). Заради родолюбивата си дейност е преследван от гръцкото духовенство. Обявен за "царски душманин" и арестуван от турските власти. Лежи в затворите в Охрид, Битоля, Солун и Цариград, където умира.

1918 - РАЖДА СЕ ЕДУАРД МЪРФИ, АЕРОКОСМИЧЕСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1990 Г.). Става световноизвестен с формулирането на Закона на Мърфи. Според него между две равно вероятни събития по-вероятно е онова, което би довело до по-неблагоприятен резултат за наблюдаващия. Класическата му формулировка гласи: "Всичко, което може да се повреди, се поврежда." Съществуват многобройни формулировки на подобни "закони", наречени събирателно "закони на Мърфи".

1960 - В СССР Е СЪЗДАДЕН ПЪРВИЯТ В СВЕТА ЦЕНТЪР ЗА ПОДГОТОВКА НА КОСМОНАВТИ. Решението е взето в края на 1959 г. На 11 януари 1960 г. е обособена специална армейска част 26266, натоварена с тази задача. Впоследствие тази част е преобразувана в Център за подготовка на космонавти. От 1995 г. центърът носи името на първия космонавт в света Юрий Гагарин.

2008 - УМИРА СЪР ЕДМЪНД ПЪРСИВАЛ ХИЛАРИ, НОВОЗЕЛАНДСКИ АЛПИНИСТ (Р. 1919 Г.). Той и шерпът Тенсинг Норгей са първите хора, които се изкачват на вр. Еверест и се завръщат благополучно - подвиг, който те осъществяват на 29 май 1953 г. Двамата прекарват на върха 15 мин. Хилари прави снимка на Тенсинг, който оставя шоколади в снега като дар към боговете, и забива четири флага - на Великобритания, Непал, Нова Зеландия и ООН. Снимка на Хилари няма поради неумението на Тенсинг да борави с фотоапарата.

Властта тихомълком посегна на свободата на словото

автор:Дума

visibility 221

Предупреждения за опасни валежи в цялата страна

автор:Дума

visibility 93

Грипна епидемия в Кърджали и Видин от днес

автор:Дума

visibility 78

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 16

Преврат във Венецуела

автор:Дума

visibility 229

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 297

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 292

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 121

/ брой: 16