20 Юни 2019четвъртък01:56 ч.

Памет

Датата

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 469

СВЕТОВЕН ДЕН НА ДУМАТА "БЛАГОДАРЯ". Предложен е през 1994 г. от родения в Илинойс Ейдриън Сиукс Купърсми. Произходът на "най-учтивия" празник не е известен, но се смята, че идеята се е зародила в международна компания, която е искала да увеличи продажбите си. Вероятно от благодарствени картички и подаръци. "Благодаря" е най-простото послание.

1567 - В ЛОНДОН СА ИЗТЕГЛЕНИ ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ПЪРВАТА ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ. Въпреки че данни за подобие на лотарии съществуват от 205-187 г.пр.Хр., когато средствата от тях били използвани от китайските династии за финансиране на големи проекти като Великата китайска стена, официално през 1566 г. кралица Елизабет I в Англия благославя начинанието. Постъпленията от лотарията са използвани за изграждане на убежища, защитни съоръжения и др.

1862 - УМИРА ДИМИТЪР МИЛАДИНОВ, ВЪЗРОЖДЕНСКИ ПРОСВЕТИТЕЛ (Р. 1810 Г.). Книжовник, фолклорист и борец за национална независимост. Основната му заслуга е събирането и издаването на сборник с автентични български народни песни от Македония под заглавието "Български народни песни" (юни 1861 г., Загреб, заедно с брат си Константин Миладинов). Заради родолюбивата си дейност е преследван от гръцкото духовенство. Обявен за "царски душманин" и арестуван от турските власти. Лежи в затворите в Охрид, Битоля, Солун и Цариград, където умира.

1918 - РАЖДА СЕ ЕДУАРД МЪРФИ, АЕРОКОСМИЧЕСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1990 Г.). Става световноизвестен с формулирането на Закона на Мърфи. Според него между две равно вероятни събития по-вероятно е онова, което би довело до по-неблагоприятен резултат за наблюдаващия. Класическата му формулировка гласи: "Всичко, което може да се повреди, се поврежда." Съществуват многобройни формулировки на подобни "закони", наречени събирателно "закони на Мърфи".

1960 - В СССР Е СЪЗДАДЕН ПЪРВИЯТ В СВЕТА ЦЕНТЪР ЗА ПОДГОТОВКА НА КОСМОНАВТИ. Решението е взето в края на 1959 г. На 11 януари 1960 г. е обособена специална армейска част 26266, натоварена с тази задача. Впоследствие тази част е преобразувана в Център за подготовка на космонавти. От 1995 г. центърът носи името на първия космонавт в света Юрий Гагарин.

2008 - УМИРА СЪР ЕДМЪНД ПЪРСИВАЛ ХИЛАРИ, НОВОЗЕЛАНДСКИ АЛПИНИСТ (Р. 1919 Г.). Той и шерпът Тенсинг Норгей са първите хора, които се изкачват на вр. Еверест и се завръщат благополучно - подвиг, който те осъществяват на 29 май 1953 г. Двамата прекарват на върха 15 мин. Хилари прави снимка на Тенсинг, който оставя шоколади в снега като дар към боговете, и забива четири флага - на Великобритания, Непал, Нова Зеландия и ООН. Снимка на Хилари няма поради неумението на Тенсинг да борави с фотоапарата.

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 115

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 166

/ брой: 116

10 организации пишат до ЕК срещу поправките НПК

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 103

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 154

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 93

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 97

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ