27 Септември 2021понеделник22:56 ч.

Датата

/ брой: 20

автор:Дума

visibility 1750

1856 - В СВИЩОВ Е СЪЗДАДЕНО ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЧИТАЛИЩЕ. На този ден в къщата на търговеца Димитър Начович се събират около 40 възрожденци, сред които Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и др., и основават "читалище с музеом". Първите събрани дарения са 37 000 гроша и 800 книги на славянски и др. езици. Основателите пишат програма на читалището. През 1904 г. Кирил Аврамов дарява на Свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище.

1857 - РАЖДА СЕ ПЕТЪР ОРАХОВАЦ, БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ОТ СРЪБСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1922 Г.). Един от организаторите на здравното дело у нас и от създателите и ръководителите на Българския лекарски съюз. Бил е председател на Върховния медицински съвет. Става първият управител на болница "Червен кръст" - предшественик на "Пирогов". Тогава започва използването на първите линейки за бърза помощ.

1882 - В ПАЗАРДЖИК СЕ РАЖДА ТЕОДОР ТРАЯНОВ, ПОЕТ (УМИРА 1945 Г.). Родоначалник на българския символизъм заедно с Пейо Яворов. Един от редакторите на най-голямото наше символистично сп. "Хиперион". Въплъщение на житейското и творческото му кредо е книгата "Пантеон". Автор на стихосбирките "Regina mortua", "Химни и балади", "Освободеният човек" и др. Печели първото неофициално републиканско първенство по шахмат (1907 г.), председател на новоучредения през 1931 г. Български шахматен съюз.

1914 - В СЕВЛИЕВО СЕ РАЖДА БОРИС МАШАЛОВ, НАРОДЕН ПЕВЕЦ (УМИРА 1962 Г.). Едва 10-годишен, запява научените от баща си песни, на 35 г. става хорист в Радио София, а след това - в Ансамбъла за песни и танци на Народната армия. Изнася хиляди концерти с прочутата тогава група "Наша песен". Сред най-известните му изпълнения са "Заблеяло ми агънце", "Мятало Ленче ябълка", "Либе, ако дойдиш, сега да ми дойдиш", "Китка ти падна, Дено" и др.

1948 - ЗАСТРЕЛЯН Е МАХАТМА ГАНДИ, ИНДИЙСКИ ПОЛИТИК (Р. 1869 Г.). Борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското управление в страната. Наречен е още "Баща на нацията". Рожденото му име е Мохандас Карамчанд Ганди. Привържениците му го наричат Махатма ("велика душа"). Самият Ганди се смята недостоен за тази титла. Със своя пример обаче вдъхновява политически лидери като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и др.

1990 - НАЧАЛО НА ХIV ИЗВЪНРЕДЕН КОНГРЕС НА БКП (до 2 февруари), на който са приети Манифест на демократичния социализъм в България, Политическа декларация и Устав на БКП. Определени са общопартийните органи - Конгрес, Висш партиен съвет, Централна финансово-ревизионна комисия и Централна комисия по партийна етика. Избрано е председателство на ВПС. За председател на ВПС е избран Александър Лилов (на снимката).

Румен Радев: Обществото ни вече е зряло за промяната

автор:Дума

visibility 68

Иван Гешев се изнесе от резиденция "Бояна"

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 185

Шефът на ББР обеща сигнали до прокуратурата

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 185

Сред "първенците" сме в ЕС по работещи бедни без отопление

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 185

Пътните строители пак плашат с протести

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 185

Засякоха африканска чума в Съединение

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 185

Социалдемократите побеждават в Германия

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 185

Гърция намали мигрантския натиск

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 185

Вучич възмутен от Запада

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 185

Топло до втрисане

автор:Ева Костова

visibility 76

/ брой: 185

Има ли усмирителна риза за поскъпването

автор:Мая Йовановска

visibility 123

/ брой: 185

Скопие търси сдобряване с копие

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 185

Вазовата независимост

автор:Боян Бойчев

visibility 105

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ