08 Април 2020сряда16:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Корнелия Нинова:

Държавата вече гарантира шест, а не три заплати при фалит

С промените в закона помагаме на хора в беда, казва депутатът от Коалиция за България

/ брой: 159

автор:Юлия Кулинска

visibility 624

- Г-жо Нинова, в сряда НС гласува на първо четене промени в Закона за гарантиране на вземания на работници и служители при фалит на предприятия. Какви са мотивите на Коалиция за България да предложи измененията?
- Това е поредният социален акт на парламента към хората, изпаднали в беда. Промените са допълнение към законите и измененията в тях, които НС прие в последния месец в помощ на майки, на социалнослаби, които не могат да си плащат отоплението, на хора, които дължаха данък колиба, и т.н. Не са малко българите, останали без препитание поради обявяване в несътоятелност на фирми и дружества и които не са получавали дълго време възнагражденията си. С промените, вместо три заплати, както досега, ще могат да се получават шест неизплатени възнаграждения от фирми, изпаднали във фалит или в несъстоятелност. А вместо по 1000 лв. максимум на месец, хората ще могат да получават по 1200 лв.
- Кои лица могат да ползват права по този закон?
- Искаме да защитим работниците и служителите, защото по досегашния ред те, неполучавайки обезщетенията си от държавния гаранционен фонд, са принудени по съдебен път сами и безпомощно да си търсят правата години наред. Много от тях нямат и финансова възможност да водят дела и да губят пари, които са заработили и които им се дължат. Имаме становищата на работодателските организации и синдикатите относно промените. На първо четене в Комисията по труда и социалната политика в НС те принципно ни подкрепиха, направиха допълнителни предложения, които ще отразим между първо и второ четене. Правим го с вярата, че с това ще помогнем именно на групата на работещите, които са загубили заплатите си при фалит на фирми, което напоследък заради кризата се случва много често.
- Какво е състоянието на гаранционния фонд в момента?
- Гаранционният фонд е създаден през 2005 г. В него постъпленията са вноски от работодатели и фирми. До този момент, от 2005 до 2013-а, са набрани 215 633 207 лв., а за заплащане на обезщетения на работници срещу фалити са изразходвани едва 6 063 534 лв.
- Коалиция за България предложи същите промени в закона и в предишния парламент, но те бяха отхвърлени от ГЕРБ...
- Причина има и тя бе Симеон Дянков. Заради фиксирането му във финансовата стабилност за запазване на макропараметрите на бюджета, той ограничи разходите и всички плащания в държавата - към фирми, към бизнес, към работници, към служители, и затова нашите предложения бяха отхвърлени. Затова и за тези години във фонда се натрупаха толкова средства. Държа да уточня, че тези пари не могат да бъдат ползвани за нищо друго в бюджета и в държавата.
Гаранционният фонд е целеви и е само за обезщетения при фалити. Натрупаните средства са инвестирани в ценни книжа и самият фонд като юридическо лице е на печалба, въпреки че от 2 години в него не са постъпвали вноски от работодателите. Независимо от това, натрупаните суми и инвестирането в срочни ценни книжи, както и натрупаните лихви, го извеждат на положителен финансов резултат.
Имаме уверенията на фонда, на финансовото министерство, че увеличението на размера на обезщетението и на хората, които ще го ползват, по никакъв начин не застрашава финансовата стабилност на фонда, по никакъв начин не застрашава финансовата стабилност на държавата. Не се изисква актуализация на бюджета за тези средства, защото те са налични. Просто не са използвани ефективно.
- При какви условия хората могат да се възползват от промените в закона?
- По сегашния ред трябва да има съдебно решение за произнасяне за несъстоятелност. Тъй като процедурата е твърде дълга, постъпи предложение, което ще обсъдим между първо и второ четене. Трябва да обмислим дали да чакаме решението на съда, или прилагането на закона да започне да тече от откриването на процедурата за несъстоятелност.
Законът за гарантиране на вземания на работници и служители при фалит на предприятия е един от документите, по който се търси, постига се и се иска съгласие на всички социални партньори - регистрираните работодателски организации и двата синдиката.
- В какъв срок работниците и служителите могат да предявят искане пред фонда?
- Срокът е 30-дневен от обявяването на решението на съда за несъстоятелност. Много от работниците обаче го изпускат и съответно губят правата си. Затова ръководството на фонда е предприело мярката при получаване на съдебното решение служебно да уведомяват тези работници и служители да се възползват от правата си, за да не изгубят срока. Но тези, които вече са го пропуснали, губят правото си да се възползват от Закона за гарантиране на вземания на работници и служители при фалит. Разбира се, остава възможността те да търсят правата си по съдебен ред.

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 259

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ