05 Юли 2020неделя16:36 ч.

Дания разреши строителството на "Северен поток" 2

автор:Дума

visibility 790

Дания даде разрешение за строителството на газопровода "Северен поток" 2 през в Балтийско море.
Решението е сериозен удар по САЩ, които не веднъж са критикували проекта, а освен това имат планове за износ на свой втечнен газ към Европа.
Строителството на "Северен поток" 2 ще позволи на Русия директно да доставя газ до територията на Германия.
„Датската енергийна агенция издаде разрешение на компанията Nord Stream 2 AG за изграждането на газопровода „Северен поток“ 2 през континенталния шелф на Дания югоизточно от Борнхолм в Балтийско море“, се казва в изявлението, цитирано от руски медии. Според оценката на агенцията този маршрут е най-безопасният и отговаря на екологичните норми.
„Северен поток" 2 на практика е построен, неговото пускане в експлоатация е планирано за края на 2019 г.
Проектът включва изграждането на две газови връзки с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. По-рано Германия, Финландия и Швеция издадоха разрешение за строеж, остана само Дания.
Решението на Датската енергийна агенция да одобри маршрута на газопровода е удар върху опитите на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да блокира енергийния проект. От друга страна решението на датската агенция е победа за Русия и Германия, които твърдо подкрепят проекта.
Планираният балтийски газопровод ще транспортира природен газ 1200 километра от Русия до Европа. Според САЩ и някои европейски държави тръбата може да увеличи зависимостта на Европа към Русия като доставчик на енергия.
Латвия, Литва и Полша съвместно заявиха, че не одобряват проекта - техните лидери са уверени, че той е политически.
Русия многократно призовава да не се възприема газопровода като инструмент за влияние. Според Владимир Путин, Москва разглежда проекта изключително като икономически.

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 664

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 794

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1379

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ