05 Юни 2020петък00:31 ч.

Далай лама се оттегля

Духовният водач вече няма да е политически лидер на тибетците

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 775

Далай лама обяви, че се оттегля от поста на политически лидер на тибетското правителство в изгнание. Той обаче остава духовен водач на Тибет, който е със статут на автономен район в границите на Китай.
"Още от 60-те години многократно съм подчертавал, че тибетците се нуждаят от лидер, избран свободно от тибетския народ, на когото да мога да предам властта", заяви Далай лама в предварително подготвена реч по повод годишнина от въстанието през 1959 година. "Сега несъмнено е дошло време да осъществим това на практика", добави той. По думите на духовния лидер началото на процеса по оттеглянето ще започне на срещата на тибетския парламент в изгнание, която ще се състои идния понеделник. Далай лама допълни, че решението му не е взето с цел да "свие своите отговорности" или да обезсърчи тибетците.
Далай лама отдавна се смята за "полуоттеглил се" от политическото ръководство на тибетското правителство, което си има избран премиер. Въпреки окуражителните думи анализатори коментираха, че наследникът на Далай лама ще се изправи пред тежко изпитание, тъй като досега никоя друга фигура в Тибет не е имала такъв авторитет, който да съчетава духовността и политиката.
В своята реч Далай лама се обърна и към властите в Пекин, като ги призова за по-голяма прозрачност на действията. "Възхищавам се от икономическото развитие на Китай. Той има голям потенциал, с който може да допринесе за човешкия прогрес и световния мир. Но за да го постигне, Китай трябва да заслужи доверието и уважението на международната общност. Действията на китайските лидери трябва да отговарят на думите им, а за това са необходими свобода на изразяването и свобода на словото", подчерта Далай лама.
Сегашният Далай лама избяга от Тибет през 1959 година след неуспешно въстание срещу китайската власт. Оттогава насам той се е установил в свещения град Дарамсала в долината Кангра в Индия. Нееднократно духовният лидер е подчертавал, че не желае независимост на Тибет, а се бори за "значителна автономия" от Китай. Властите в Пекин смятат Далай лама за опасен сепаратист, който подклажда неподчинение в автономния район. Китай го обвинява и за кървавите антикитайски протести през 2008 г., които завършиха с жертви.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ