19 Януари 2022сряда15:19 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Да спрем грабежа

Или как да се преодолее кризата в горското ни стопанство

/ брой: 139

visibility 1239

Валентин КАРАМФИЛОВ*
 
Горското стопанство представлява конгломерат от дейности с огромни възможности и потенциал. В момента деструктивната държавна стопанска система работи сама за себе си, на тихи обороти. Българските граждани, истинските собственици на държавните гори, не получават нищо от   горскостопанската дейност.
Българската гора е изранена от пресилено ползване и незаконни, нерегламентирани сечи. Това води до влошаване на нейното състояние, както и до намаляването на нейните екологични функции, което ще доведе до сериозни природни бедствия с огромни непредвидими последици, материални и финансови загуби. Средствата за стопанисване на горите последните години са намалели драстично, а част от тези, които се влагат по отчет, на практика се източват и разграбват. Горската държавна стопанска администрация не се занимава с решаване на лесовъдски проблеми и горскостопанската практика - основните й приоритети не са свързани с опазване, защита и ефективно стопанисване на горите, а с дистрибуция на дърводобив и печалби на всяка цена. Дърводобивът и стопанската дейност са обрасли от сива, криминална икономика - тя ощетява държавния бюджет, смазва предприемаческия бизнес и намалява средствата за стопанисване на горите.

Корупцията в сектора е повсеместна и официализирана

Необходими са комплексни мерки за възстановяване и осигуряване господство на държавността. Това е наложително поради това, че приблизително 78% от горите са държавни, те се експлоатират от държавни структури и общият лесовъдски и икономически контрол е държавен. Това трябва да се осъществи с усилията и  активното участие на неформалните организации при пълна прозрачност и гласност.
Трябва да се извърши комплексна и  компетентна икономическа, финансова и лесовъдска  оценка на всички структури и дейности съгласно действащата нормативна уредба. Това да стане с  гарантирано публично обсъждане и оповестяване на фактите и предприемане на законови мерки за осъждане и санкциониране на порочните практики. Необходимо е мобилизиране усилията на всички нива, съвместно с компетентни държавни органи за противоборство с бракониерството, контрабандата и корупцията. Наложително е да се вземат бързи и конкретни административни и кадрови мерки за справяне с проблемите, възникващи от корупцията, тайното сдружаване, политически поръчки и намеса, спиране на огромните по мащаби загуби от  незаконна сеч, бракониерство и контрабанда.
С тези мерки ще се сведе до минимум грабителството и източването на средства от държавните гори, а акумулираните средства трябва да се използват ефективно за осигуряване на нови работни места при осъществяване на лесокултурни и странични ползвания в горите.
Нуждаем се от драстича промяна на възгледите по отношение потенциала и възможностите на горите и горското ни стопанство в светлината на новата им роля и значение. На основание най-добрите национални практики и специфичните възможности на регионите да се осмислят и предложат на всички нива рационални и ефективни стопански програми, съпроводени с бързи и решителни действия.                
Ситуацията изисква

промяна на Закона за горите

внимателно преструктуриране и синхронизиране на функциите, правата и задълженията, с цел подобряване на ефикасността и ефективността на всички нива и дейности, оптимизиране на бизнес процеса и пораждане инициативи за нестандартни решения и поведение в режим на криза.
Точно сега се налага установяването на икономически жизнени държавни горски и ловни стопанства и чрез създаване на оптимални условия и институционална подкрепа да се прояви  инициатива и стремеж за развиване на разнообразни, печеливши търговски дейности и нови работни места.
С цел пълноценно използване на биологичния потенциал на горите и за намаляване на безработицата са необходими целеви инвестиции с дългосрочен ефект за разнообразявяне производството, увеличаване обема на горскостопанската дейност и подобряване на конкурентоспособността на горските и ловните  стопанства.
Нужна е решителна промяна в начините и организацията на добив и реализация на дървесина с цел пазарът да стане обективно конкурентен, прозрачен и гарантиран източник на приход.  Трябва да се осмисли и приложи безапелативно нормативно и функционално подпомагане и поощряване на предприемачеството във всичките му форми. Това трябва да стане осъзната безусловна норма на поведение на държавните служители на всички нива. Подобно на най-добрите практики, установяване на периодични, публични сесии на национално и регионално ниво за дългосрочни договори за ползване и продажби на дървесина и горски продукти, за гарантирано и ритмично осигуряване на достатъчно суровина за обработващите промишлености.
Нуждаем се от разнообразяване и разширяване на пазарите, включително чрез проучване на

нови пазари за екологични стоки и услуги

сертифицирана дървесина и горски продукти, добив и реализация на биомаса като възобновяем енергиен източник, добив на екологично чисти горски продукти за преработка от хранително-вкусовата, фармацевтичната и парфюмерийната промишленост. Сертифицираната по европейски стандарти биосуровина и продукция ще мултиплицира своя финансов и икономичски ефект с гарантирани продажби на високодоходни пазари, ще даде тласък и нови хоризонти за туристическата ни индустрия и разнообразен специализиран туризъм.
Необходимо е разработване на дългосрочна национална програма за използване многобройните самовъзобновяващи се горски продукти, тяхното изкуствено отглеждане и производство като т.нар. странична горскостопанска дейност и тяхната преработка и реализация като биологично чисти продукти. Това ще стимулира създаването на малки семейни фирми в едни от най-бедните и пострадали от безработицата планински и полупланински райони. Наложително е да осребрим безценния природен дар и огромно безспорно предимство, че като нация притежаваме огромно природно биоразнообразие, силен генетичен фонд, чиста и дива природа, като заедно с това създадем условия за поминък в районите с голяма безработица.
Вярвам, че лесовъдската колегия, на основание безспорните успешни практики и постижения от близкото минало и очевидните поражения върху горите и горското ни стопанство днес, ще намери сили да се сплоти чрез своите неправителствени формирования около нуждата от промяна и да насочи усилията си за установяване на високо професионално, отговорно и престижно лесовъдство и народополезна горскостопанска дейност. За тези, който ще се борят за запазването на днешното състояние и ще пречат на необходимата, осъзната и градивна промяна, водени единствено от хищническите си лични интереси, ще припомня за съществуването на "проклятие на гората" -

крадените от гората пари не носят никому добро
    
Горите и горското стопанство на България имат такъв потенциал, опит и възможности, че при разумно, отговорно и професионално ръководство могат да бъдат сериозен фактор за преодоляване на кризата, гордост и радост за българите, пример за подражание и възхита от всички европейски народи.

*Авторът е бивш председател на Комитета по горите към МС и за кратко - заместник-председател на Държавната агенция по горитеГората ни е наранена от прекомерна и безразборна сеч


Пореден протест за спасение на българската гора


Ловният туризъм има бъдеще у нас и държавата може да печели от развитието му

Седем души са подслушвани незаконно през 2021 г.

автор:Дума

visibility 87

Работещи в "Арсенал" протестират

автор:Дума

visibility 92

Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех

автор:Дума

visibility 86

Частичен локдаун обявиха в Средец

автор:Дума

visibility 176

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ