08 Юли 2020сряда10:28 ч.

Актуално

Да се противопоставим на новите проявления на фашизма

ДЕКЛАРАЦИЯ на Националния съвет на БСП

/ брой: 222

автор:Дума

visibility 2078

Националният съвет на БСП се разграничава недвусмислено от приетата през септември 2019 г. от Европейския парламент (ЕП) резолюция "За значението на европейската историческа памет за бъдещето на Европа". 

Отхвърляме основните постулати на Резолюцията, а именно:  

- Виновник за Втората световна война е пактът "Рибентроп-Молотов" от 23 август 1939 г.; 

- Подбудител на войната е СССР; 

- Нацизмът и комунизмът са приравнени; 

- Червената армия не е победител над нацистка Германия и освободител на Европа, а окупатор и поробител; 

- Антифашистките паметници са обявени за разпространители на "тоталитарни политически системи", поради което трябва да бъдат заличени; 

- Не са споменати понятията "фашизъм, антифашизъм, антифашистка съпротива, неонацизъм и неофашизъм";

- Игнорирани са изцяло исторически факти, като сключените 1934-1939 г. съглашателски споразумения между нацистка Германия и Полша, Великобритания, Франция, Италия, Дания, Литва, Латвия, Естония, както и най-позорното - Мюнхенското съглашение от 30 септември 1938 г., което обрича Чехословакия на гибел и предопределя по-нататъшната агресия на Хитлер на Изток;

- Не се споменават нито Испанската гражданска война, нито аншлусът на Австрия, нито Антикоминтерновският пакт.

Този документ на ЕП подменя историческата истина, насърчава възраждането на неонацизма и по същество оправдава престъпленията, които нацизмът извърши срещу човечеството и които бяха еднозначно осъдени от историческия Нюрнбергски трибунал. 

Удобно се премълчават фактите, че корените на обединена Европа са антифашистки, че принципите и идеите, съградили общата европейска история, са родени от Съпротивата, в която дадоха своя живот милиони европейски граждани, включително - десетки хиляди български антифашисти. 

НС на БСП подкрепя позицията на българските евродепутати - социалисти, които се противопоставиха на приемането на Резолюцията и ги насърчава да отстояват историческата истина и факти за антифашистката съпротива и Втората световна война. 

Същевременно НС на БСП приветства традицията Генералната асамблея на ООН от 2005 г. насам да приема всяка година специална резолюция срещу героизацията на нацизма и се обръща към всички демократични партии и организации в страната и в Европа с призив - да не забравят историята и с общи усилия да се противопоставим на новите проявления на фашизма. 

Приета с Решение на НС на БСП от 17.11.2019 г. 

  

 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ