31 Май 2020неделя10:33 ч.

Японци може да оправят държавата

Инициативи

Да наемем японци в парламента!

За какво се бори българинът чрез петиции и подписки

/ брой: 127

автор:Деси Велева

visibility 1387

В историята са вече онези времена, в които можехме да се оплачем само на арменския поп. Днес българите имат възможност да се жалват, да искат, да молят, да заплашват по много начини, предоставени им от демократичната система. Организирани протести, импровизирани флашмобове, подписки, петиции, кол центрове за подаване на сигнали, социални мрежи за изказване на мъката... Вариантите са много, въпросът е дали има ефект от тях. 

София например може да се похвали с контактен център, който приема стотици сигнали на ден на недоволни граждани. На всяко полугодие бройката на оплакванията надминава поредния поставен рекорд, за да отбележи нов пик на жалбоподателите. Популярни станаха и онлайн петициите, които са далеч по-удобен начин за събиране на повече хора в търсене на широка обществена или по-тясна частна справедливост. 

Наред с жизненоважните и обществено значими каузи се събират подписи в подкрепа на странни, ексцентрични, нелепи казуси. Народовластието обаче дава възможност на всеки да води свои битки за своите си правди. Ето някои от по-чудатите инициативи. 

Когато българската действителност ти дойде в повече, когато работата на властта не те удовлетворява, когато ти е писнало от всичко родно, викаш на помощ... японците. Цели 54 души са се подписали под петиция "Да наемем японци да управляват България!". Оригиналният й автор припомня за ползата от чужденците в просперитета на страната през десетилетията. "Последните 30 години категорично доказаха, че българинът се домогва до власт единствено за да краде. И тъй като апетитът идва с яденето, чаканата твърде дълго промяна все не става факт, като напротив, нещата взеха да стават и по-зле", гласи мотивът на петицията. Затова в нея се призовава да наемем 240 японци и да ги сложим в парламента! Добре ще е и да платим на още 50, които да подменят настоящите премиер, президент, министри, зам.-министри и прочие. Ексцентричният автор не спира дотук. Той иска японци и за съдии, прокурори, полицаи, шефове на медии. 

Подписката е в унисон с друга кауза, която цели да се изгони Бойко Борисов от България. Вероятно заради семплия си подход и липсата на аргументи авторът е получил подкрепа едва от девет души.

Последните неудовлетворителни представяния на националния отбор по футбол и изобщо нивото на този вид спорт у нас неизбежно рефлектират върху мерака на българина да изрази по-всеобхватно недоволството си. Не една и две са подписките срещу спортен деец, ръководител, цял отбор дори. Затова не е изненадващ призивът за закриване на целия национален отбор по футбол. Подбудата за този шеметен апел е продължилото с години безотговорно, смехотворно, безочливо представяне на българските национали по футбол, казва авторът. 

В противовес стои родолюбивата инициатива за изкореняването на арабските цифри от българското образование. Основоположникът на онлайн петицията промотира тезата си, че арабските символи затриват българското самосъзнание. Виж, българските били "по-хубави и звучни". Звучните ни цифри обаче са намерили едва седмина последователи, така че в учебниците явно ще продължат да властват арабските. За римските нищо не се казва. Но сме в очакване и срещу тях да тръгне инициатива. 

Интернет пространството се използва широко и за защита на природата, животинското и растителното царство. Затова в него присъства и акция в подкрепа на Гръм. Цели 196 души са наясно, че няма грешка - нито правописна, нито лексикална. Ако не знаете кой е Гръм, ето повече информация. Това е каракал, който в началото на годината бил засечен да се разхожда свободно из Пловдив. Оказа се, че дивото животно е отглеждано законно като домашно с разрешение на държавните органи. Е, не точно законно, защото в същото време никой не можел да гледа вкъщи дива котка. Този парадокс подтикнал към акцията всички вкупом да се борят каракалът да се върне в семейството си. Яснота за съдбата на спорното животно обаче няма. 

Разбира се, не само животинското здраве буди съчувствие и провокира към бойни действия българите. Човешкото също може да е мотив за пускане на подписка при липса на достатъчно управленска активност. Явно в Сливен в началото на годината отчаянието от мълчанието на местната власт по повод грипната епидемия също е придобило епидемичен характер. Затова местните хора (ученици) са търсили справедливост онлайн с петицията си за обявяване на грипна ваканция. Очевидно подписката е имала успех, защото е последвана от втора. Тя гласи: "Поради все още високата заболеваемост и лошото време смятам, че има нужда от удължаване на грипната ваканция в област Сливен", пише авторът. Цялата кауза е събрала над 600 подписа на ученици, които недолюбват школото. 

Майтапчийските подписки продължават с идеята да се отвори "Старбъкс" във Велико Търново или пък срещу платения паркинг на Варна тауърс за служители. Недоволните 70 чиновници се оплакват, че ги таксуват по 3 лв. на ден за това, че идват на работа, ползват асансьори, стълбища, тоалетни и въздух.

Смешни, закачливи или подигравателни, всички петиции отразяват непримиримостта и дори твърдоглавието на българите. Съвсем подходящо е да завършим с онлайн инициативата за възстановяване на "Залата на смеха" в Младежкия парк в Русе. "Нека направим нещо, за да я има пак и да водим децата, да се завъртим на диска, който ни хвърля в дюшеците заедно с тях. Да се огледаме в огледалата. Да направим група и подписка и да поискаме от кмета да я има както за децата, така и за нас, за да станем пак хлапета!" Изобщо - смях да има!

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ