10 Декември 2018понеделник00:31 ч.

Да надхитриш грипа

Редовното проветряване и миене на ръцете пази от вируси

/ брой: 238

автор:Аида Паникян

visibility 224

Грипът чука на вратата. Както ДУМА вече съобщи, първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) (наричан свински грип) и един A(H3N2), който е от ваксиналния щам Сингапур, доказан при млада жена с бронхопневмония в Силистра. Очаква се през следващите няколко седмици броят на болните постепенно да се увеличи. Прогнозата на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи пик на грипните заболявания.
Медиците по света твърдят, че най-добрата превенция е ваксината, макар напоследък мнозина специалисти да са скептични към ефекта от тези препарати. Ваксината е препоръчителна за бременни, за грижещите се за бебета под 6 месеца, за здравните работници, за хора с хронични заболявания. Например установено е, че около 70% от хоспитализираните поради свински грип са страдали от хронично друго заболяване. И все пак, ако човек не е убеден в ползата от този вид имунизация или е пропуснал оптималните за извършването й срокове, има и други, изпитани във времето трикове за предпазване от грипния вирус. Грипът е

много сериозно заболяване,

което може да доведе до усложнения и не бива да бъде пренебрегвано. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) отчитат, че ежегодно над 200 хил. се приемат в болница с грип или усложнения от него, а над 36 хил. умират от сезонния вирус. Прогнози на различни институти сочат, че от 20 до 40% от хората най-вероятно ще имат симптоми на някакъв вид грип и в повече от 1/2 от случаите ще имат нужда от лекарска помощ. Лекарите препоръчват няколко ефективни стъпки, за да надхитрите грипа.
- Останете хидратирани, пийте редовно вода или поне топли чайове през целия ден.
- Редовно мийте ръцете си - преди хранене, след посещаване на тоалетна, след като сте се прибрали у дома. Изследване на учени от Университета на Мичиган показва, че редовното миене на ръцете може да ограничи предаването на дихателни заболявания с над 20%!
Научете децата си да мият правилно и редовно ръцете си със сапун. Желателно е да не ги сушат на сушилни - те са инкубатор на микроби.
- Мокрите кърпички на алкохолна основа са добър заместител, ако няма как да миете ръцете си. Научете и децата да ги ползват. Научете ги да покриват с ръка или кърпички за еднократна употреба носа и устата си, докато кихат или кашлят - грипната зараза се предава по въздушно-капков път.
- Не гризете ноктите си - под тях се крият милиони микроби и като ги гризете, широко отваряте вратата за заразите. Търкането на очите или хапането на кожичките около ноктите също увеличава вероятността от зараза.
- Грипният вирус е устойчив във външната среда и може да преживее няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Най-много микроби има по дръжките на вратите на обществените сгради и на обществения транспорт, бутоните на телефона, клавиатурата на компютъра. Чистотата също пази от грипни вируси, затова почиствайте бюрото си в офиса 1-2 пъти седмично, особено, ако се налага и да обядвате на него.
- Редовно проветрявайте помещенията, в които живеете или работите - поне по около 10 мин. на всеки час. Пълноценното и балансирано хранене също е в основата на предпазването от грип. Приемът на витамин Д може да предпази от грип около 3 млн. британци, съобщиха преди време учени по Би Би Си. Други учени твърдят, че комбинацията от витамините Д и С и цинк пазят от грип.
-  Недоспиването увеличава риска от вирусно заболяване. Когато сънят е по-малко от 7 часа за денонощие, имунитетът рязко отслабва и това значително увеличава риска и от грип, показват резултатите от изследване, проведено в университета "Карнеги Мелън" (Carnegie Mellon University) в САЩ.

Симптомите

на грипа са внезапно втрисане с висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите, в гърлото, дискомфорт в гърдите, кашлица и главоболие. Настинката има постепенно начало и по-леки симптоми. Все пак, ако грипът ви застигне, най-добре е веднага да потърсите лекарска помощ. Антивирусните лекарства работят най-добре, когато се започнат до 48 часа след началото на симптомите, но това ще реши лекарят. Те могат да облекчат заболяването и да предотвратят сериозни усложнения. Медиците по цял свят са категорични: пpи гpип останете вкъщи, защото поне 7 дни сте заразни!

Ако имате диабет
Не забравяйте, че когато имате диабет, дори лека простуда може да затрудни контролирането на болестта и да доведе до много сериозни усложнения.

Какви лекарства без лекарско предписание да купите от аптеката, когато сте диабетик и сте настинали, отговаря Сара (Манди) Рийс - доцент по фармацевтична практика в Джордж Кампус във Филаделфийския колеж по остеопатична медицина. Лекарствата без рецепти, наричани и в България ОТС продукти, служат за облекчаване на запушен нос, възпалено гърло, кашлица. Препаратите с повече съставки не са по-добри, казва Рийс.
Деконгестантите са група лекарства, които предизвикват деконгестия (отбъбване) на лигавицата на носа, подобряват кръвната циркулация и облекчават симптомите на запушения нос. За диабетиците Рийс препоръчва да избягват деконгестанти като псевдоефедрин, фенилефрин и оксиметазолин, ако имат хипертония. Известно е, повечето хора с диабет тип 2 имат и високо кръвно налягане.
Болкоуспокояващите са две групи - ацетаминофен (познат като парацетамол) и ибупрофен (у нас е известен като нурофен - болкоуспокояващо и противатемпературно лекарство), казва специалистката по фармация. Тя обяснява, че за хората с диабет е за предпочитане да вземат препарати от групата на ацетаминофен. "Групата нестероидни противовъзполителни средства, в която ибупрофенът попада, се екскретира (отделя се) през бъбреците, докато ацетаминофен се екскретира през черния дроб. Пациентите с диабет са изложени на по-висок риск от бъбречно заболяване, затова е желателно да ограничават употребата на лекарства, отделяни през бъбреците", обяснява Рийс.

Нинова алармира за насилие в Кресна

автор:Дума

visibility 0

Президентът: Хора, които не почитат книгите, вземат решения

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 239

Каракачанов заплаши Македония да я спре за ЕС и НАТО

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Кв. "Обеля" излезе на втори протест

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

В идните 25 г. няма да стигнем средните европейски доходи

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 239

Икономическият растеж се забави до 3,1%

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 239

С 9% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 239

Русия разглежда възможността да включи Гърция в "Турски поток"

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 239

Европа се тресе от неравенства

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 239

Унгарците не приемат закон за "робски труд"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 239

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 239

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 119

/ брой: 239

Рояль в кустах

автор:Георги Георгиев

visibility 97

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239