05 Юли 2020неделя23:48 ч.

Да чакаш за чакалнята

/ брой: 210

автор:Евгени Гаврилов

visibility 647

Министърът на финансите официално призна за поредното отлагане на срока за присъединяване на България към "чакалнята" на еврозоната и Банковия съюз, което би трябвало да стане едновременно. Сега трябва да се надяваме до 30 април, когато е и рожденият ден на Влади. 

По средата на миналата година правителството пое шест ангажимента като условие да бъдем приети в "чакалнята". България получи политическо обещание от евролидерите, естествено, при изпълнени условия. Според графика, който тогава страната ни сама си постави, това трябваше да стане до юли 2019 г. Но както се казва, обещанието не е като завещанието. Времето си минава, а на нас не ни остава нищо друго, освен да продължаваме да чакаме за чакалнята. Въпреки че банките минаха поредния стрес тест. Въпреки че законодателството у нас, свързано с фалитите, управлението на държавните фирми и прането на пари, се променя с бързи темпове, за да угодим на Брюксел и Франкфурт. Но угодия няма.  

Каръшка работа. Точно в момента се сменя караулът на върха на ЕЦБ. От днес в длъжност влиза новият президент Кристин Лагард. Освен това напрежението в еврозоната се засилва заради разнобоя в ЕЦБ по новите мерки за подкрепа на икономиката чрез изкупуване на дълг и допълнително сваляне на отрицателните лихви. В този смисъл едва ли България  им е първа грижа. А влизането в ERM II трябва да се подкрепи политически от всички държави в еврозоната плюс Дания. В същото време новата Европейска комисия още не може да се сформира заради отхвърлените от европарламента комисари. Освен това нашата страна може да се окаже нещо като опитно зайче, защото тя ще бъде първата, чието приемане в чакалнята, а след това и в еврозоната, се свързва и с влизането й в т.нар. Банков съюз. Създаден след кризата в Гърция, някои го наричат експеримент с неясно бъдеще, други му възлагат свръхочаквания. Факт е, че в юридически смисъл формално такъв съюз няма. Затова на нас не ни остава нищо друго, освен да чакаме. А както е казал поетът: "Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, това е любов".

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 0

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 162

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 133

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 158

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 88

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ