22 Ноември 2019петък02:40 ч.

Да чакаш за чакалнята

/ брой: 210

автор:Евгени Гаврилов

visibility 376

Министърът на финансите официално призна за поредното отлагане на срока за присъединяване на България към "чакалнята" на еврозоната и Банковия съюз, което би трябвало да стане едновременно. Сега трябва да се надяваме до 30 април, когато е и рожденият ден на Влади. 

По средата на миналата година правителството пое шест ангажимента като условие да бъдем приети в "чакалнята". България получи политическо обещание от евролидерите, естествено, при изпълнени условия. Според графика, който тогава страната ни сама си постави, това трябваше да стане до юли 2019 г. Но както се казва, обещанието не е като завещанието. Времето си минава, а на нас не ни остава нищо друго, освен да продължаваме да чакаме за чакалнята. Въпреки че банките минаха поредния стрес тест. Въпреки че законодателството у нас, свързано с фалитите, управлението на държавните фирми и прането на пари, се променя с бързи темпове, за да угодим на Брюксел и Франкфурт. Но угодия няма.  

Каръшка работа. Точно в момента се сменя караулът на върха на ЕЦБ. От днес в длъжност влиза новият президент Кристин Лагард. Освен това напрежението в еврозоната се засилва заради разнобоя в ЕЦБ по новите мерки за подкрепа на икономиката чрез изкупуване на дълг и допълнително сваляне на отрицателните лихви. В този смисъл едва ли България  им е първа грижа. А влизането в ERM II трябва да се подкрепи политически от всички държави в еврозоната плюс Дания. В същото време новата Европейска комисия още не може да се сформира заради отхвърлените от европарламента комисари. Освен това нашата страна може да се окаже нещо като опитно зайче, защото тя ще бъде първата, чието приемане в чакалнята, а след това и в еврозоната, се свързва и с влизането й в т.нар. Банков съюз. Създаден след кризата в Гърция, някои го наричат експеримент с неясно бъдеще, други му възлагат свръхочаквания. Факт е, че в юридически смисъл формално такъв съюз няма. Затова на нас не ни остава нищо друго, освен да чакаме. А както е казал поетът: "Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, това е любов".

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ