28 Май 2020четвъртък11:08 ч.

Д-р Мими Виткова: Болниците няма да издържат, ако няма плавен ход на епидемията

автор:Дума

visibility 452

Ако не беше този плавен ход на епидемията, здравната система нямаше да може да удържи. Това каза д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в предаването "Нашият ден" по програма "Христо Ботев" на БНР.

Д-р Виткова отдаде дължимото на своите колеги от Националния оперативен щаб и на всички включили се експерти и подчерта: "Ако успеем да удържим този тренд на епидемията, здравната система ще се справи донякъде. Ако не успеем и влезем в някакви пикови ситуации, нещата не са добре. Виждате, че дори при този плавен ход има цели райони в много тежко състояние, бих казала, че ги пази някой отгоре, вместо ние. Закриват се болници, няма легла, респираторни апарати, анестезиолози. Има тежка диспропорция в ресурсите на здравната система.  Това, че в София, в Пловдив и във Варна имаме болница до болница, не решава проблемите на цялата система."

Належащият извод след тази епидемия е как да променим здравната си система, за да отговори на подобни предизвикателства, категорична бе д-р Виткова.

Не може държавата вече 25 години да е абдикирала от здравната система и всичко да решава пазарът. Виждаме, че най-пазарните системи в света, и то в богати страни, се справят най-зле с това предизвикателство. И обратното - там, където са авторитарните режими, здравните системи се справят далеч по-добре. Без да уронваме нивото на демокрацията у нас, би трябвало да направим здравната си система полезна за всички български граждани, а не само за определени региони на страната, подчерта бившият здравен министър.

Проблемът не е в собствеността, а в начина на функциониране и на финансиране на структурата, каза още тя. Защото у нас не само болниците са търговски дружества, всеки лекар – и личните дори са еднолични търговци. Този търговски статут не може да е бъдещето развитие на здравеопазването. Здравеопазването не е пазар и това ще го потвърди всеки икономист, допълни д-р Виткова.

Тя предупреди, че има риск от рязко покачване на хоспитализацииите за планови дейности след кризата, за да се наваксат загубите, които търговските дружества търпят в тези месеци. Надявам се на адекватен контрол. Не бива да се допуска ескалация на хоспитализацията. Това би изправило здравната система пред изпитания, обясни д-р Мими Виткова.

Системата преживява доста трудности по отношение и организацията, и на професионалното отношение към проблемите.

Европа като цяло закъсня в организирането на мерките и е добре, че България не дочака докрай мудността на Европа да ни повлияе, но ако бяха предприети мерки в спокойна обстановка, може би щяхме да се чувстваме по-спокойни, каза още експертът.

Тя коментира и проблемите на лекарите от Спешна помощ. Работата на спешните медици е много голям проблем. Светът, заедно с богата Америка, е ужасно неподготвен за тази ситуация. И нашата държава не успя да е подготвена за хората от първа линия, смята бившият министър. Тя смята, че исканията на спешните медици са справедливи. Доста трудно ще се определи и това допълнително възнаграждение. Трябва да престанем да мислим, че някой ще решава вместо нас. Прословутата европейска солидарност я няма никаква, завърши тя.

 

 

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ