26 Септември 2020събота04:41 ч.

Чумата виновна за гибелта на Византия

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 1215

Страшна чумна епидемия, пренесена през V век от Китай по Великия път на коприната, е подкопала могъществото на Византийската империя. До този извод е стигнала френско-германска група учени от парижкия институт "Луи Пастьор" и университета "Гутенберг" в Майнц.
Изучавайки останките на жертвите на чумната епидемия в различни части на Европа, те са установили, че двете най-големи епидемии са били причинени от бактерията Yersinia pestis. Тя има особена форма, която днес не се среща в света, но произхожда от Китай. "Успяхме да установим историческото движение на тази страшна болест, която два пъти е идвала в Европа от Изток - през VI и ХIV век", заяви професор Айхман. Учените са доказали, че бактерията се е появила в Китай и по Великия път на коприната е попаднала в Европа. Първите сведения за страховитата чумна епидемия, достигнали до нас благодарение на перото на византийския историк Прокопий, са от 541 г. в района на съвременния египетски град Суец. Влязлата в историята като Юстинянова чума, тя е продължила около 200 години и е отнела живота на 150 милиона души. Именно тя положила началото на упадъка на Византийската империя: измирало населението на цели регион, били нарушени търговските връзки и производството. Рязкото съкращаване на населението оказало влияние и върху числеността и дееспособността на византийската армия. В резултат основите на Византийската империя, която просъществувала още около седем века, били подкопани безвъзвратно. Повторно бактерията Yersinia pestis се завърнала в Европа след около 600 години. Тази чумна епидемия е кръстена от съвременниците Черната смърт. От нея измира около една трета от населението на континента.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ