09 Август 2020неделя20:35 ч.

Чудомирови празници започват в Казанлък

За първи път творчеството на писателя-хуморист излиза в шест тома

/ брой: 70

автор:Веселин Стоянов

visibility 1497

Изданието "Чудомир", събрани произведения в шест тома, ще бъде представено днес на рождения ден на писателя-хуморист. Премиерата е началото на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Две години след отпечатването на първия том са факт и останалите пет. Поредица от неуредици и разногласия възпрепятстваха през 2010 г. издаването на всички предвидени книги.
За първи път творчеството на Чудомир излиза събрано в шест книги, последната от които съхранява в албум произведения на художника Димитър Чорбаджийски. Издателството е "Абагар", а отпечатването е финансирано от Фондация "Чудомир". Предговорът към шесттомника е дело на проф. Никола Георгиев.
"Пълно шесттомно издание на Чудомир! Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор", пише проф. Н. Георгиев. И допълва: "Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката."
Чудомирови празници в Казанлък за първи път се организират през 1970 г. Тогава те са посветени на 80-годишнината от рождението на писателя-художник и се провеждат на 25 и 26 март. Двудневното събитие е наречено Чудомирови литературни дни, няколко години по-късно вече се нарича празници.
За да почете гениалния творец по онова време, три години след смъртта му, в Казанлък пристига цяло съзвездие от писатели, поети и научни работници, сред които Серафим Северняк, Орлин Василев, Владимир Голев. Свои студии върху творчеството на Димитър Чорбаджийски представят проф. Розалия Ликова, Петър Пондев, Атанас Стойков.
Специално написано от акад. Георги Караславов "Слово за Чудомир" е прочетено на специалната сесия, организирана от местната власт преди 43 години. Първият носител на литературната награда "Чудомир", Петър Незнакомов, я получава на сцената на читалище "Искра". Актрисата Мара Пенкова изнася рецитал по Чудомирови творби.
През годините се спазва традицията авторът да се чества чрез поредица от прояви. От 20 години Чудомирови празници се организират от фондацията, носеща името на писателя-хуморист.

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 43

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 43

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ