08 Декември 2021сряда03:17 ч.

Четири наши газови проекта в приоритетния списък на ЕК

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 121

Европейската комисия публикува пети списък с проекти от общ интерес с българско участие. От документа става ясно, че в него остават и четирите газови начинания - три на "Булгартрансгаз" и едно на "Ай Си Джи Би". Всички те са част от коридор север-юг между газопреносните мрежи в Централна източна и Югоизточна Европа.

Както беше в четвъртия списък, публикуван през март 2020 г., и сега като приоритетна за Брюксел е посочена междусистемната газова връзка Гърция-България, известна като IGB, между Комотини (Гърция) и Стара Загора (България) и компресорната станция при Кипи (Гърция). Другите проекти са рехабилитацията, модернизацията и разширението на българската газопреносна система, междусистемната газова връзка България-Сърбия, IBS, и разширението на капацитета на газохранилището "Чирен".

Първият от тези проекти се изпълнява от съвместното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би", което е собственик на проекта и бъдещ притежател на газопровода, като делът на БЕХ е 50%, а другият дял от 50% се притежава от гръцко-италианското дружество IGI Poseidon (50% DEPA S.A.; 50% Edison SpA). Другите три са на "Булгартрансгаз".

Чрез включването на даден проект в списъка с проекти от "общ интерес" Европейската комисия го определя като инвестиция с особено значение за сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа, както и за изграждането на интегриран и конкурентен пазар. Списъкът на проекти от общ интерес за целия ЕС се актуализира от 2013 г. на всеки близо две години. Всички проекти от общ интерес са обект на рационализирани процедури за издаване на разрешения и регулаторни процедури и са допустими за финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа на ЕС.

 

 

 

 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ