02 Декември 2020сряда15:21 ч.

"Черни докосвания" от Иван Газдов

Юбилейна изложба на известния художник съдържа непоказвани творби, ръчни сериграфии и офорти

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 276

Юбилейна изложба на Иван Газдов "Черни докосвания" - непоказвани творби, ръчни сериграфии и офорти, е подредена до 2 декември в столичната галерия "Сан Стефано", основен салон, ниво II. Входът е свободен, при спазване на всички противоепидемични мерки. С изложбата за 75-годишния юбилей на известния художник премиерно е налично графичественото издание "Complete Catalogue of Graphicature" - пълна колекция на всички 397 оригинални графикатури, разработвани досега. 

Иван Газдов ни въвежда в изложбата, своите виждания и творчески процес: "В 33-годишната история на стила Графикатура цикълът "Черни докосвания" е съвсем различен. За мен неговата поява беше разтърсващо преживяване. Съвършеното многостепенно импровизиране на черно-белите натрупвания, появявали се през годините, достигна своеобразен пик, експромтно разграждане на черното, на неговото превръщане във визуален микс (без да се навлиза в нюансирането чрез сивия тонален спектър). Това се получи чрез натрупването на голяма маса от хартии, докоснати от четки с черна боя: от диапазона на плътното допиране и тежката мазка, до внезапното изтегляне на различни по дебелина четки; от лекото нежно пипване с лека четка до продължителното разтриване със стабилна четка, докато се получат характерните "разрошени", отчасти ефирни към края, рехави повърхности; от въртеливото разтъркване и протяжно бавното движение до светкавичните успоредни щрихи с внезапно или много плавно издърпване, което създава уникалната структура на всяко черно петно. 

Така целият арсенал на импулсивното докосване е очевидно воден от най-ценния художнически набор - неограниченото вдъхновение, подчинено и задвижвано единствено от вътрешната мярка за авторова естетика - непоръчвана, незаимствана, непрошнурована, некласифицирана, реализирана единствено за "тук" и "сега" на тези произведения. Малък "черен вулкан" ("black volcano"), избликнал и поразил само листите на цикъла. Натрупаната огромна маса от почернени хартии се отдава на колизията на това лично предизвикателство. Следва процесът на прекомпозиране, на формалното моделиране и модулиране, който превръща импулса на натрупването в "una coza mentale" ("работа на ума", според Леонардо). И на великото неописуемо, фантастично лично мое щастие. 

С ножицата от картоните се появяват стотици парченца черно. И тяхното наместване, композиране е очовечаващо действие, което създава чудесното алиби на разпознаваеми образи (и не съвсем) в законовите визуални рамки единствено на стила. Същевременно и безусловно тези образи са само за посветените в езика на графиката. 

С всяка измината минута в ателието в Медвен се трупаше дивната виелица от емоции от художественото създаване. Радост и щастие, възторг и еуфория. От гледна точка на истинското изкуство, която е моя единствена гледна точка, този цикъл е най-великият. Моята слабост. Своеобразната "черна овца" в цялото черно стадо от цялата 16-цикълна история на стила Графикатура с около 400 работи. 

Другите цикли в тази изложба, ръчно отпечатани от мен, офортите "Гротески" и "Гънки и контури" (също непоказвани досега) са едни носталгични спомени от годините на младостта, когато току-що напъпилите пипалца на зараждащата се графичност изплуваха съвсем невинни и никой не предполагаше, особено аз, докъде може да стигнат, като се превърнат в коренчета на нещо лично и ново."

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 50

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 120

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 189

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 147

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 537

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 598

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 367

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 202

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ