02 Декември 2020сряда14:56 ч.

Няколко думи

Черна точка се белее...

/ брой: 206

автор:Ева Костова

visibility 476

Когато няколко човека гледат в една посока, няма гаранция, че виждат едно и също. Това правило с пълна сила може да се отнесе към поредния многочасов Национален съвет за тристранно сътрудничество. Говорилня, където бизнесът, синдикатите и правителството не постигнаха единодушие по предложените от властта проекти на държавен бюджет за 2021 г., както и на тези за Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Едва ли е изненадващо, че синдикатите и едрият бизнес дадоха подкрепата си, макар и с някои забележки. Останалите работодателски организации или открито не подкрепиха текстовете, или се въздържаха.

КНСБ ласкаво прегърна проектобюджета за догодина с аргумента, че е нечувано щедър и добър със заложени близо 4,4 милиарда лева в повече като разходи - 1,2 млрд. отиват за персонал, в образованието има 820 млн. повече, в здравеопазването - 680 млн., а за социално осигуряване, подпомагане и грижи - около 2,3 млрд. лв. повече от тазгодишните. Гарнирано с бурни синдикални адмирации за бонусите, помощите и прочие, които ще се дават на калпак, без подоходен тест.

От бизнеса алармираха, че с актуализацията на бюджета за тази година и с проекта за догодина се формира огромен дефицит от 10 милиарда лева.

И поставиха под съмнение ефективността на разходите. Особено на тези в социалната сфера.

Основната критика на работодателите към проектобюджета за догодина е, че в него липсва най-същественото - реален ангажимент към бизнеса. Най-яркият пример е надлъгването със социалния и финансовия министър дали е осигурено или не финансиране за прословутата мярка 60/40 за запазване на заетостта през 2021 г. Защото сметките сочат, че рекламираните от министър Деница Сачева 300 милиона лева за целта всъщност не са заделени за догодина, а с тях ще се разплаща на фирмите за дейност до края на тази година. 

Прав е президентът Румен Радев, че правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове. Колкото и вицепремиерът Томислав Дончев да се постара да внуши в отговор, че правителството не определя като разточителен бюджета и че в тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална, икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. Красиви думи, които обаче звучат като лозунг без покритие.

Къде спа същата тази държава през почти цялата 2020-а? Бюджетът за догодина не е нищо повече от предизборно развързване на кесията. Само дето за следващото управление се залага минно поле от политики и харчове - като се почне от бонусите на пенсионерите, та се стигне до детските помощи и добавки без подоходен критерий. Обявени като "временни", само за изборната 2021 г., подобни мерки са истински капан. Защото, както казват икономически експерти, рискуват да се превърнат в постоянни през следващите години и да застрашат дългосрочната фискална устойчивост.

Оправдава ли целта средствата? Черна точка се белее в близката далечина...

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 2

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 96

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 177

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 139

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 534

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 588

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 364

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 201

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ