24 Януари 2019четвъртък13:42 ч.

Челен сблъсък за стената между Тръмп и демократите

С юмрук по масата президентът напусна срещата с конгресмени след отказа им да дадат парите срещу нелегалната миграция

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 348

Доналд Тръмп напусна срещата с лидерите на демократите в двете камари на Конгреса Чък Шумър и Нанси Пелоси след отказа им да се съгласят исканите от него $5,млрд. за изграждането на стената по границата с Мексико.  

Чък Шумър, който е лидер на демократите в Сената, заяви, че президентът попитал Нанси Пелоси дали ще се съгласи да финансира стената му и съответно да възобнови работата на правителството. След като лидерката на демократите в Камарата на представители отговорила с  "не", Тръмп станал и казал: "Тогава няма какво да обсъждаме." "И току-що излезе", добави Шумър. По думите му президентът ударил с юмрук по масата и казал: "Тогава няма за какво да разговарям с вас". "Отново станахме свидетели на пристъп на ярост (у президента), защото той не получи своето и просто напусна срещата", поясни още Шумър пред журналисти. Според други участници в срещата самият Шумър е повишавал глас на Тръмп.   

По-късно Тръмп написа в туитър: "Току-що напуснах срещата с Чак и Нанси, чиста загуба на време. Той попитал лидерите на демократите какво ще стане след 30 дни, ако одобри правителството да възобнови работата, ще одобрят ли те финансирането на строителството на стената по границата. "Нанси каза "Не". Аз си отидох, засега нищо не работи", отбеляза президентът. 

Вицепрезидентът Майк Пенс, който също участваше, призова американците да повлияят на избраните от тях демократи. "Кажете им да се върнат...вратата на Белия дом е широко отворена". По думите му демократите искат да се възобнови работата на правителството, преди да започнат преговорите за граничната стена. Пенс добави, че Тръмп няма да отстъпи от позицията си. 

Преди началото на 45-минутната среща президентът раздавал бонбони на нейните участници. Министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсън заяви сред срещата: "Реалността е такава, че стените работят. Където и да вдигнем стена, нелегалната миграция пада с 90-95 на сто."

В сряда след президентското обръщение за необходимостта от граничната ограда Шумър и Пелоси излязоха с контра обръщение, в което обвиниха Тръмп, че всява паника сред населението и отвлича общественото внимание от истинските проблеми в администрацията си. "Заради него страдат 800 000 невинни държавни служители, на фона на достатъчно ефективни мерки за защита сигурността по южната ни граница", заяви Пелоси.  Според него жените и децата по южната граница очевидно не са заплаха за националната сигурност, както твърди Тръмп.

Правителството на САЩ е в шътдаун или не работи от 22 декември, защото Конгресът не успя да съгласува параметрите на временния държавен бюджет заради разногласията по граничната стена. Демократите дават за нея само 1,3 млрд. Без пари останаха четвърт от учрежденията, за останалите парите бяха одобрени до септември 2019 г.

Междувременно управлението за контрола на храните и лекарствата с неговите 17 000 служители обяви, че не може да функционира заради шътдауна.  

 

Властта тихомълком посегна на свободата на словото

автор:Дума

visibility 365

Предупреждения за опасни валежи в цялата страна

автор:Дума

visibility 129

Грипна епидемия в Кърджали и Видин от днес

автор:Дума

visibility 94

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 389

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 16

Преврат във Венецуела

автор:Дума

visibility 331

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 329

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 321

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 133

/ брой: 16