03 Юли 2020петък18:53 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

автор:Дума

visibility 632

Бюджетът на НЗОК за 2020 година бе приет на първо четене със 120 гласа "за" и 88 "против". БСП и ДПС не подкрепиха финансовата рамка, а по време на дебатите отправиха остри критики към управляващите и предупредиха, че с този бюджет нито ще се случат реформи в здравеопазването, нито ще има повече пари за заплати на медиците, а пациентите отново ще доплащат почти половината от лечението си.
Колкото и милиона да е увеличен бюджета на НЗОК, здравните специалисти не могат да бъдат адекватно заплатени, коментира проф. Георги Михайлов от ПГ на БСП. Той разкритикува рязкото намаляване на средствата за лечение в чужбина и за координационните програми между държавите от ЕС. Има увеличение на гражданите, които търсят лечение зад граница, а парите за това намаляват, обясни Михайлов.
Социалистът открои и проблем с финансирането на болниците. Няма как над 50% от отпусканите средства да отиват за заплати, както твърди здравното ведомство. Поради задълженията, които трупат лечебните задължения и поради това, че с наредба министерството даде правото на директорите да решават как да се разпределят допълнителните средства.
Д-р Нигяр Джафер от ДПС нарече бюджета на НЗОК бюджет на купеното време и спокойствие от управляващите, на безхаберието и отдалечаващата се реформа". Тя предупреди, че се увеличава тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки.
Утвърждава се тенденцията общинските болници да бъдат без перспектива и без да има надежда за укрепване на областните лечебни заведения. Утвърждава се и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха. Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива - увеличаване на средствата, които се неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения, подчерта д-р Джафер. По думите й отново се натъкваме на едно дежавю. Нов бюджет, стари затлачени проблеми и няма надежди през тази година те да бъдат решени.

Илиян Тимчев от БСП бе категоричен, че в този бюджет липсва основният фактор, заради който съществува системата – пациентът. Той ще продължи да си плаща от джоба повече от 50% от стойността на здравната услуга. И този бюджет няма да работи в полза на пациентите и затова ние няма да го подкрепим, подчерта депутатът.
Предложеният проект на бюджет на НЗОК за следващата година не решава нито един от наболелите проблеми в системата, бе коментарът на Хасан Адемов от ДПС.
Малко преди гласуването министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет. В това нямаме никакво различие", каза Ананиев. Той посочи,че всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 454

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 396

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1014

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ