21 Януари 2020вторник06:51 ч.

"Булгаргаз" съди "Топлофикация-София" за 35 млн. лв.

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 615

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е завел иск за 35 милиона лева срещу "Топлофикация-София". Те са част от  общите задължения на столичното общинско дружество от 120 милиона лева и са натрупани за една година. Предприемаме тази мярка, тъй като има риск да не може да се разплатим с нашия доставчик - руската компания "Газпром експорт", обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов. Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на "Топлофикация-София" бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено "Булгаргаз" да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период. Само година по-късно обаче "Топлофикация-София" има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация- София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към нас за доставения газ, твърди Павлов. 

Освен, че са изпратени десетки писма до "Топлофикация-София", за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерството на енергетиката. За да може "Булгаргаз" да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания й е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, поясни Николай Павлов. 

"Топлофикация-София" на практика е преустановила плащанията за доставения й природен газ. "Булгаргаз не може и не бива да покрива задължения за своя сметка, на който и да е свой клиент, включително и на "Топлофикация-София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори вместо техните задължения да намаляват - се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите. Сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред", твърди Павлов. Според него засега държавният доставчик няма подобни проблеми с други свои клиенти. 

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ