08 Август 2020събота18:47 ч.

Букурещ дължи милиарди на бизнеса

Държавата предпочела да не изплати навреме задълженията си към фирмите вместо да ореже разходите

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 1076

Финансовото министерство успя да се вмести в рамките на бюджетния дефицит, договорен с Международния валутен фонд за първото полугодие на годината от 18,2 милиарда леи. Резултатът обаче бе постигнат, каквато е практиката, като бяха пожертвани инвестициите и бяха отложени плащанията на държавата към частния бизнес, включително и връщането на ДДС, съобщи в. "Зиарул финанчиар".
Макар и с тези жертви, общите разходи са нараснали с 4 процента, докато приходите са по-малко с 0,1 на сто. Средствата за инвестиции са с 22% по-малко спрямо първите шест месеца на 2009 г., докато разходите за заплати в бюджетния сектор са спаднали само с 4,5 на сто. Социалните разходи са скочили с 12 на сто. Практически в последния месец на всяко тримесечие финансовото министерство е ревизирало драстично капиталовите разходи, за да успее да спази договореното с МВФ, обобщава изданието.
За да изпълни целта, поставена от МВФ, държавата е предпочела просто да не изплати навреме задълженията си към фирмите вместо да ореже разходите си, отбелязва в. "Гъндул". Финансовият министър Себастиан Владеску призна, че държавата продължава да дължи на частните фирми около 1,7 милиарда леи (850 милиона лева). Към тези задължения се прибавя и невърнатото навреме ДДС на обща стойност от 1,4 милиарда леи (700 милиона лева).
Правителството на Емил Бок прави всичко възможно да скрие под килима липсата на реформи и неспособността си ореже разходите и да повиши събираемостта в бюджета чрез борба с данъчните измами, отбелязва вестникът.
Същевременно бизнесменът Дину Патричиу, който е един от най-богатите хора в Румъния, заяви, че представителите на Международния валутен фонд "живеят в теоретичен свят" и не знаят нищо за румънската икономика. Затова румънските власти трябва да намерят начин да се откажат от споразумението с международната институция, подчерта Патричиу, цитиран от агенция Медиафакс.
Екип на МВФ от понеделник е в Букурещ за преглед на изпълнението на стендбай споразумението, което Румъния подписа с МВФ през пролетта на миналата година. Делегацията на фонда се срещна в сряда с румънски бизнесмени.
"За съжаление господата от МВФ живеят в един теоретичен свят. Не знаят нищо за румънската икономика. Това ги прави опасни в отношенията с едно правителство, което на свой ред не желае да прави каквито и да било реформи. Мисля, че трябва да намерим, както правеха тези преди нас, бърз начин, така че да ги изпратим вкъщи", посочи Патричиу.

Вестник "Адевърул" разказва историята на 29-годишен румънец от Букурещ, който си водил дневник на рушветите, които е дал в течение на 12 месеца. В материала под заглавие "Дневник на рушветите" се разказва за пари, давани за лекари, полицаи и общински служители. Със сумите, които мъжът дал за една година за рушвети, тричленно семейство може да отиде на почивка ол инклузив за седмица, изчислил в. "Адевърул".
Дневникът показва, че за една година мъжът е дал за рушвети 4500 леи (2225 лева). "Направих си списък, в който записвах всяка лея - от случаите, когато давах по няколко десетки леи за малко "внимание" на персонала на детската градина, до 1000 леи, предложени, за да получа шофьорска книжка през април тази година", разказва 29-годишният Раду Лазар.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ