29 Юли 2021четвъртък05:04 ч.

ИСКАМ ДУМАТА

Будител със скалпел срещу обществените недъзи

/ брой: 185

автор:Тодор Коруев

visibility 156

През 2015 г. излезе книгата "Будители, наука, образование" на акад. Дамян Дамянов - сборник със статии, доклади и интервюта, изразяващи позициите на изтъкнатия учен и общественик по жизненозначимите проблеми на родната наука и здравеопазването. След големия интерес към първата книга, в ръцете на читателите е и втора, пак издание на "Захарий Стоянов". Тя обхваща новата серия от изявления и публикации, както и разработки в областта на наукознанието и по актуални проблеми на висшето образование, медицината и здравеопазването - с изострена критичност, публицистичен дух, здрав разум, но и с мисъл за бъдещето.

Средствата, отделяни за науката след 1989 г., се свиват драстично до мижавите 0,3-0,4% от БВП, публичните са едва 0,25% от БВП. Наред с разбиването на индустрията изчезна корпоративната наука, а с унищожаването й бе ликвидирано практическото внедряване на научните резултати. БАН, институция вече на 150 години, бе подлагана на политически, финансов и управленски натиск с фрапантно неразбиране към нуждата и възможностите за фундаментални изследвания и институционно финансиране. Разчита се предимно на външни европейски средства, без да се опираме на родните научни шкори и без сериозно държавно участие с "рисков капитал" за подкрепа на изследователите, на инвеститорите и на фирмите. Ученият е убеден, че държавата не може без собствена наука, както не може без собствена индустрия, без собствено селско стопанство и тези области изискват държавната продкрепа. 

С публикациите си Дамян Дамянов продължава участието си в дискусията за пренебрегваното място на науката в стопанския и културния живот, за продължаващата липса на адекватна подкрепа на научните кадри, което поддържа емиграцията на младите учени и води до застаряване на оставащите в страната. Той анализира проблемите, с които се сблъсква БАН, през призмата на националните интереси и изтъква недостатъчното използване на нейните кадри и на многопосочната й компетентност. Читателят ще се развълнува и от пропитите с възрожденски дух и родолюбие статии за народните будители, за 24 май, за делото на Кирил и Методий, за София - 130 години столица на България, и др.

Като дългогодишен хирург и общественик авторът многократно се изказва за изкривения модел на здравната реформа, за неблагоприятните резултати от нея и за медиците служители, и за пациентите, като дава препоръки, дири цялостни схеми за по-добро устройство на здравната система у нас. Българите са най-нездравата нация в ЕС, макар че плащаме 47-48 на сто от разходите си за здраве. В отделен раздел акад. Дамянов разисква проблемите на хирургията предимно с иновативен и актуален характер, както и кадровите въпроси - в последните десет години хирурзите у нас са се стопили наполовина.      

Великият Авицена е казал "Лекарят има три инструмента в борбата срещу болестта - дума, растение, скалпел". Дамян Дамянов е избрал скалпела и 23 години е бил ръководител на Клиниката по хирургия на ИСУЛ, преподавател е в МУ, зам.-председател на БАН и пр. Неслучайно е един от инициаторите за написването и издаването на "Ръководство по хурургия с атлас" в 23 тома, а и един от авторите и редакторите на това книжовно и научно съкровище.  

Статиите и интервютата на акад. Дамян Дамянов се пропити с полемичност. Това личи още от заглавията им: "Финансова криза, но и криза на морала и вярата", "Никоя държава не процъфтява без наука. И лекари от Африка не биха работили у нас", "Не е важен броят на висшистите, а на професионалистите", "Джипитата отдавна престанаха да бъдат лекари...", "Медицината стана търговска, а не хуманна дейност". 

Книгата на акад. Дамян Дамянов ще бъде представена на 1 октомври (четвъртък) от 17 ч. в големия салон на БАН.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ