28 Септември 2020понеделник14:08 ч.

Цветан Симеонов

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

България е сред най-харчещите страни заради коронавируса в Югоизточна Европа

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 691

Бизнесът замразява инвестиционните си и предприемачески проекти, икономическата криза в страната се задълбочава. Това заяви пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. По думите му е логично в такива условия бизнесмените да са по-предпазливи за нови предприемачески инициативи. "Вече има свиване на производството, ще започнат съкращения, защото мярката 60/40, ако вземем като пример, не повлия по най-добрия начин, защото се оказа, че тези, които работят, получават 100% от заплатата си, а тези, които не работят и се включат по тази мярка, и те получават 100% от заплатата", каза Симеонов.

В БТПП са притеснени за въвеждането на различни ставки на ДДС, защото само една обща ставка щяла да осигури баланс на интересите на всички сектори. Симеонов каза, че в условията на политическата нестабилност бизнесът се притеснява и за прилагането на помощните мерки в икономиката. Корупционните практики плашат бизнеса. Тези фирми, които вече са се настанили, те са преодолели тази корупционна бариера, но за другите това си е стрес и притеснение, каза Симеонов.

България е планирала фискални и парични мерки за справяне с коронакризата в размер на 10,7% oт бpyтния си вътpeшeн пpoдyкт, което я поставя на трето място в Югоизточна Европа по най-високо yвeличaвaнe нa paзxoдитe. Това coчи изcлeдвaнe нa бизнесплатформата "Сийнюз" за отражението на коронакризата върху държавите от Югоизточна Европа и перспективите за тяхното възстановяване. По размер на разходите спрямо БВП преди България са единствено Cлoвeния и Cъpбия. България e най-зacтpaшeнa пo линия нa изнoca. Страната има втopoтo нaй-виcoкo cъoтнoшeниe нa eкcпopтa към БВП по данни от 2019 г. след Словения. Имайки предвид непредсказуемостта в развитието на пандемията, несигурността в каналите за дистрибуция и възможността за внезапно спиране на търговския обмен са изключителен риск за икономиката на страната, посочва се в анализа.

България е влязла в кризата с третата най-ниска безработица в региона и въпреки че пандемията увеличава нивото й, по прогнози на Световната банка през 2021 г. то ще се върне на предишни нива от 4,5%. Най-засегнатите от коронавируса сектори са тези с най-голям дял заети, като само в туризма делът им е малко над 28% от общо заетите лица в страната. Същевременно по-слабозасегнатите ИТ и селско стопанство съставляват само 7,3% от заетите в страната. Страните от Югоизточна Европа разполагат с няколко предимства при настъпването на икономическата криза. Повечето от тях имат ниски нива на публичен дълг по време на обявяването на извънредното положение. Това дава възможност на правителствата да прилагат всеобхватни икономически мерки в подкрепа на бизнеса и физическите лица, без да оказват прекалено голям натиск върху държавните дългове, пише в анализа. По прогнози към настоящия момент само 7 от 11-те държави ще успеят догодина да възстановят нивата на БВП от 2019 г. 

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 38

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 50

Скандал в Белия дом: Укривал ли е данъци Тръмп?

автор:Дума

visibility 125

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 301

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ