27 Септември 2020неделя22:14 ч.

МЛАДИ НАДЕЖДИ

БСП връчи сертификати на лидери от 13 държави

Бъдещите политици на Югоизточна Европа и Черноморския регион се срещнаха за първи път в България

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 1768

Бъдещите лица на политиката в Югоизточна Европа и Черноморския регион се срещнаха за първи път в България по време на Международна програма за млади лидери. Сертификати за успешно завършване на програмата получиха всички участници, които представляваха общо 13 държави. Тя се провежда за трета поредна година по инициатива на БСП.
Тази година в програмата се включиха представители на Хърватската социалдемократическа партия, Социалистическата партия на Албания, ПАСОК-Гърция, Румънската социалдемократическа партия, Социалдемократическата младеж на Македония, Младежката организация на Републиканската народна партия на Турция, на социалистическата и социалдемократическата партия в Украйна, на младите социалисти на Грузия, младежкото крило на "Справедлива Русия", на Народната Храмада от Беларус и Младежкото обединение в БСП.
"Радвам се, че групата беше изключително активна във всички работни сесии на програмата. Смятам, че постигнахме целта си заедно с обучението да градим и връзки между бъдещия политически елит в региона. Това е важно, защото след време тези момичета и момчета ще бъдат хората, които ще определят политиката в своите страни и от тях ще зависи бъдещето на региона", коментира при закриването на програмата в петък международният секретар на НС на БСП Деница Златева. 
Какво се промени в България след членството на страната в ЕС, какви трудности преодоляха управляващите в периода на присъединяването, засили ли се ролята на гражданското ни общество, подкрепя ли страната ни ново разширяване на ЕС - това бяха основните въпроси, които вълнуваха участниците от Западните Балкани и Черноморския регион. Наред с политическите дебати младежите отделиха време да посетят и част от емблематичните кътчета на България - Боянската църква, храм-паметника "Александър Невски", стария Пловдив, красивия Смолян.
Програмата запозна участниците с  работата на президентската администрация, външно министерство, секторните съвети на НС на БСП, Народното събрание, българските евродепутати, местната власт в Пловдив и Смолян. Техен домакин беше и лидерът на БСП Сергей Станишев. "Единствено ние, социалистите, имаме визия какво искаме за страната си в перспективата на стратегия "Европа 2020". За съжаление тази тема не е важна за управляващата партия ГЕРБ и те нямат позиция по нея", каза лидерът на БСП при срещата си с младите лидери. По думите му всички стратегии на ЕС не тежат без ясна европейска перспектива за Западните Балкани и новата ситуация, в която ЕС излезе от бреговете на Черно море. Станишев припомни, че България е сред авторите на стратегията, която вече се прилага от ЕС за Черноморска синергия.
В сряда кметът на община Смолян Дора Янкова посъветва младите лидери отсега да се потопят в необятната тема "Европейски съюз", както и винаги да бъдат реалисти. Как един кмет успява да работи вече трети мандат с различни правителства, как се справя с европейските средства, на какъв екип разчита разказа Янкова. Политиката в условията на криза, предизвикателствата и възможностите пред Смолян бяха другите теми в разговора. Участниците в програмата се срещнаха и с Младежкото обединение в Смолян, които ги запознаха с проекта Младежко училище за религиозна толерантност.
Ганчо Колаксъзов, заместник-кмет на община Пловдив и един от най-младите представители на БСП в местната власт, беше домакин на младите лидери в четвъртък. За предизвикателствата пред младите в общинското управление, опита на Пловдив в усвояването на европейски средства и мотивацията на младите да участват в политиката разговаряха участниците с Колаксъзов.
В петък младите лидери бяха приети от заместник-председателя на 41-ото НС Георги Пирински и народните представители от Коалиция за България Антон Кутев, Ивелин Николов и Петър Курумбашев. 
Ивайло Калфин и Кристиан Вигенин споделиха с младите лидери опита си като евродепутати. С всекидневната си работа в Европейския парламент се опитваме да защитим позицията, че разширяването на Европейския съюз е донесло позитиви както на новите, така и на старите страни-членки, изтъкнаха те. По думите им това работи в полза и на държавите, които сега тръгват по пътя на присъединяването си към ЕС.

 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 681

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 749

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 182

Един милион жертви на коронавируса в света

автор:Дума

visibility 19

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 157

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 248

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1846

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 670

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ