22 Февруари 2020събота02:44 ч.

МЛАДИ НАДЕЖДИ

БСП връчи сертификати на лидери от 13 държави

Бъдещите политици на Югоизточна Европа и Черноморския регион се срещнаха за първи път в България

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 1570

Бъдещите лица на политиката в Югоизточна Европа и Черноморския регион се срещнаха за първи път в България по време на Международна програма за млади лидери. Сертификати за успешно завършване на програмата получиха всички участници, които представляваха общо 13 държави. Тя се провежда за трета поредна година по инициатива на БСП.
Тази година в програмата се включиха представители на Хърватската социалдемократическа партия, Социалистическата партия на Албания, ПАСОК-Гърция, Румънската социалдемократическа партия, Социалдемократическата младеж на Македония, Младежката организация на Републиканската народна партия на Турция, на социалистическата и социалдемократическата партия в Украйна, на младите социалисти на Грузия, младежкото крило на "Справедлива Русия", на Народната Храмада от Беларус и Младежкото обединение в БСП.
"Радвам се, че групата беше изключително активна във всички работни сесии на програмата. Смятам, че постигнахме целта си заедно с обучението да градим и връзки между бъдещия политически елит в региона. Това е важно, защото след време тези момичета и момчета ще бъдат хората, които ще определят политиката в своите страни и от тях ще зависи бъдещето на региона", коментира при закриването на програмата в петък международният секретар на НС на БСП Деница Златева. 
Какво се промени в България след членството на страната в ЕС, какви трудности преодоляха управляващите в периода на присъединяването, засили ли се ролята на гражданското ни общество, подкрепя ли страната ни ново разширяване на ЕС - това бяха основните въпроси, които вълнуваха участниците от Западните Балкани и Черноморския регион. Наред с политическите дебати младежите отделиха време да посетят и част от емблематичните кътчета на България - Боянската църква, храм-паметника "Александър Невски", стария Пловдив, красивия Смолян.
Програмата запозна участниците с  работата на президентската администрация, външно министерство, секторните съвети на НС на БСП, Народното събрание, българските евродепутати, местната власт в Пловдив и Смолян. Техен домакин беше и лидерът на БСП Сергей Станишев. "Единствено ние, социалистите, имаме визия какво искаме за страната си в перспективата на стратегия "Европа 2020". За съжаление тази тема не е важна за управляващата партия ГЕРБ и те нямат позиция по нея", каза лидерът на БСП при срещата си с младите лидери. По думите му всички стратегии на ЕС не тежат без ясна европейска перспектива за Западните Балкани и новата ситуация, в която ЕС излезе от бреговете на Черно море. Станишев припомни, че България е сред авторите на стратегията, която вече се прилага от ЕС за Черноморска синергия.
В сряда кметът на община Смолян Дора Янкова посъветва младите лидери отсега да се потопят в необятната тема "Европейски съюз", както и винаги да бъдат реалисти. Как един кмет успява да работи вече трети мандат с различни правителства, как се справя с европейските средства, на какъв екип разчита разказа Янкова. Политиката в условията на криза, предизвикателствата и възможностите пред Смолян бяха другите теми в разговора. Участниците в програмата се срещнаха и с Младежкото обединение в Смолян, които ги запознаха с проекта Младежко училище за религиозна толерантност.
Ганчо Колаксъзов, заместник-кмет на община Пловдив и един от най-младите представители на БСП в местната власт, беше домакин на младите лидери в четвъртък. За предизвикателствата пред младите в общинското управление, опита на Пловдив в усвояването на европейски средства и мотивацията на младите да участват в политиката разговаряха участниците с Колаксъзов.
В петък младите лидери бяха приети от заместник-председателя на 41-ото НС Георги Пирински и народните представители от Коалиция за България Антон Кутев, Ивелин Николов и Петър Курумбашев. 
Ивайло Калфин и Кристиан Вигенин споделиха с младите лидери опита си като евродепутати. С всекидневната си работа в Европейския парламент се опитваме да защитим позицията, че разширяването на Европейския съюз е донесло позитиви както на новите, така и на старите страни-членки, изтъкнаха те. По думите им това работи в полза и на държавите, които сега тръгват по пътя на присъединяването си към ЕС.

 

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ