22 Септември 2019неделя15:37 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП внася алтернативен бюджет

Акцент в него ще са преизчисляването на пенсиите, промяна в данъчните закони, семейните помощи и здравната реформа, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 170

автор:Юлия Кулинска

visibility 386

БСП ще изготви и внесе алтернативен Бюджет 2020 с акцент върху неравенствата, доходите и демографската криза. "Това означава преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите семейства и деца, поставяне на въпроса за здравната реформа с акцент общински и държавни болници, общинско и държавно здравеопазване", заяви в политическия си доклад пред Националния съвет председателят Корнeлия Нинова. (Пълния текст на доклада четете тук

"Продължават да се нарушават правата на работниците. Очакваме нови протести на медицинските сестри за възнаграждения, за извънреден труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата. НСИ изнесе данни за нови 90 милионери от България, а близо 2 млн. българи живеят под прага на бедност. Ще поставим тези проблеми много остро пред управляващите", подчерта Нинова.

БСП ще настоява за промени в НК и НПК като изразител на позиция по тема престъпност, чувство за справедливост и ненаказаност. "Изборът на главен прокурор предизвиква спорове и различни мнения. Нашата позиция е да заложим принципни изменения в съдебната система, а не обсъждаме личността на кандидатите за висш пост в нея", поясни Нинова. Социалистите внасят предложения за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Според тях разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска квота е грешка. "Двете лобита се скараха кой да оглави модела, който те заедно измислиха и трябва да си носят отговорност за това. На дневен ред стои изключително важният и потулван въпрос за двамата български европейски прокурори. Няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат избрани, и ние ще внесем нашите предложения", отбеляза Нинова. 

Освен данъчните закони и бюджета, БСП ще предложи ред и правила в харченето на държавните пари с постановления на МС без разрешение на НС. Още в началото на този сезон социалистите отново да постават въпроса за Закона за публичните финанси.

"Ще работим за реална децентрализация на местната власт и ще настояваме част от данъците, събрани от общините, да остават там и да са на разположение на жителите им. Платформата ни за местния вот и ангажиментите, с които ще излезем пред хората през октомври, ще получат реален образ чрез законодателните ни инициативи. Така ще покажем пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, ще излъчим убедителна алтернатива на досегашното статукво", категорична е Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че БСП ще се регистрира за местния вот утре. 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 716

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 595

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 475

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 458

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ