27 Февруари 2020четвъртък17:26 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП внася алтернативен бюджет

Акцент в него ще са преизчисляването на пенсиите, промяна в данъчните закони, семейните помощи и здравната реформа, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 170

автор:Юлия Кулинска

visibility 663

БСП ще изготви и внесе алтернативен Бюджет 2020 с акцент върху неравенствата, доходите и демографската криза. "Това означава преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите семейства и деца, поставяне на въпроса за здравната реформа с акцент общински и държавни болници, общинско и държавно здравеопазване", заяви в политическия си доклад пред Националния съвет председателят Корнeлия Нинова. (Пълния текст на доклада четете тук

"Продължават да се нарушават правата на работниците. Очакваме нови протести на медицинските сестри за възнаграждения, за извънреден труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата. НСИ изнесе данни за нови 90 милионери от България, а близо 2 млн. българи живеят под прага на бедност. Ще поставим тези проблеми много остро пред управляващите", подчерта Нинова.

БСП ще настоява за промени в НК и НПК като изразител на позиция по тема престъпност, чувство за справедливост и ненаказаност. "Изборът на главен прокурор предизвиква спорове и различни мнения. Нашата позиция е да заложим принципни изменения в съдебната система, а не обсъждаме личността на кандидатите за висш пост в нея", поясни Нинова. Социалистите внасят предложения за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Според тях разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска квота е грешка. "Двете лобита се скараха кой да оглави модела, който те заедно измислиха и трябва да си носят отговорност за това. На дневен ред стои изключително важният и потулван въпрос за двамата български европейски прокурори. Няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат избрани, и ние ще внесем нашите предложения", отбеляза Нинова. 

Освен данъчните закони и бюджета, БСП ще предложи ред и правила в харченето на държавните пари с постановления на МС без разрешение на НС. Още в началото на този сезон социалистите отново да постават въпроса за Закона за публичните финанси.

"Ще работим за реална децентрализация на местната власт и ще настояваме част от данъците, събрани от общините, да остават там и да са на разположение на жителите им. Платформата ни за местния вот и ангажиментите, с които ще излезем пред хората през октомври, ще получат реален образ чрез законодателните ни инициативи. Така ще покажем пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, ще излъчим убедителна алтернатива на досегашното статукво", категорична е Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че БСП ще се регистрира за местния вот утре. 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 63

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 90

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 150

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 103

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 17

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 186

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 411

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 71

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 591

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 389

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ