13 Юли 2020понеделник08:41 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП внася алтернативен бюджет

Акцент в него ще са преизчисляването на пенсиите, промяна в данъчните закони, семейните помощи и здравната реформа, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 170

автор:Юлия Кулинска

visibility 799

БСП ще изготви и внесе алтернативен Бюджет 2020 с акцент върху неравенствата, доходите и демографската криза. "Това означава преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите семейства и деца, поставяне на въпроса за здравната реформа с акцент общински и държавни болници, общинско и държавно здравеопазване", заяви в политическия си доклад пред Националния съвет председателят Корнeлия Нинова. (Пълния текст на доклада четете тук

"Продължават да се нарушават правата на работниците. Очакваме нови протести на медицинските сестри за възнаграждения, за извънреден труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата. НСИ изнесе данни за нови 90 милионери от България, а близо 2 млн. българи живеят под прага на бедност. Ще поставим тези проблеми много остро пред управляващите", подчерта Нинова.

БСП ще настоява за промени в НК и НПК като изразител на позиция по тема престъпност, чувство за справедливост и ненаказаност. "Изборът на главен прокурор предизвиква спорове и различни мнения. Нашата позиция е да заложим принципни изменения в съдебната система, а не обсъждаме личността на кандидатите за висш пост в нея", поясни Нинова. Социалистите внасят предложения за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Според тях разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска квота е грешка. "Двете лобита се скараха кой да оглави модела, който те заедно измислиха и трябва да си носят отговорност за това. На дневен ред стои изключително важният и потулван въпрос за двамата български европейски прокурори. Няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат избрани, и ние ще внесем нашите предложения", отбеляза Нинова. 

Освен данъчните закони и бюджета, БСП ще предложи ред и правила в харченето на държавните пари с постановления на МС без разрешение на НС. Още в началото на този сезон социалистите отново да постават въпроса за Закона за публичните финанси.

"Ще работим за реална децентрализация на местната власт и ще настояваме част от данъците, събрани от общините, да остават там и да са на разположение на жителите им. Платформата ни за местния вот и ангажиментите, с които ще излезем пред хората през октомври, ще получат реален образ чрез законодателните ни инициативи. Така ще покажем пълнота и единност на държавна политика и местна кампания, ще излъчим убедителна алтернатива на досегашното статукво", категорична е Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че БСП ще се регистрира за местния вот утре. 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 684

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 319

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 410

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ