07 Декември 2019събота09:24 ч.

снимка Емилия Костадинова

БСП тръгна към изборна победа

Властта прави последни опити да задържи диктатурата, ние сме промяната, заяви Нинова

/ брой: 18

автор:Павлета Давидова

visibility 1335

Вярвам в силата и енергията ви, знам, че сте носителите на необходимата промяна. С тези думи Корнелия Нинова се обърна към делегатите на конгреса на БСП в призива си за предстоящи изборни победи. Разговорът за политики трябва да стигне до всеки български дом, до все повече български граждани, призова тя. Конгресът на социалистите прие окончателния вариант на алтернативен модел за управление "Визия за България", както и платформата на партията за европейските избори.

Народът ни е поробен, а ГЕРБ правят последни опити да задържат диктатурата си, коментира Нинова. Няма режим, който историята да не е спряла, увери делегатите Елена Йончева. По-късно те приеха декларация в нейна защита.


Лидерът на БСП подчерта, че работата по представянето на "Визия за България" и "Визия за Европа" тепърва предстои, но според нея това са инструментите за решаването на най-наболелите проблеми. "Вярвам в силата ви, в енергията ви. Успех и победа на предстоящите избори", пожела тя на социалистите.

Над 2000 души препълниха Зала 3 на НДК - близо 700 делегати от цялата страна, дипломатически представители, коалиционни партньори и гости. Повече от 130 журналисти бяха акредитирани за конгреса. По традиция партийният форум започна с българския химн, последван от този на ЕС и Интернационала. Без драми, без скандали и в духа на колегиален дебат по политики премина конгресният ден. Между различните точки от сцената и на многобройните екрани в НДК вървяха видеоклипове с някои от най-значимите срещи, инициативи и събития, свързани с БСП.

"България е в клинична демографска смърт, България изчезва. С най-висока смъртност и с най-голям отрицателен прираст сме, най-бедната страна в Европа, с най-слабо образовани деца. В последните 10 години, в които управлява ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкано, различното мнение се преследва. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държава, превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика. Безнаказаността е гарантирана със закон. И това не може да продължава. Този модел ни убива. Той не може да бъде кърпен. Той трябва да бъде сменен", категорична бе Нинова. Тя уточни, че проблемът не е в държавното устройство, нито в обществените отношения, регламентирани в Конституцията, а в нейното грубо погазване (цялата й реч на duma.bg и bsp.bg).

Нинова отбеляза, че ЕС е все по-разделен, губи средната класа, неравенствата са огромни, а гражданите обедняват. Тя подчерта, че БСП е против Европа на две скорости, за еднакви стандарти в храните, против санкциите срещу Русия, пакета "Макрон", Истанбулската конвенция и Пакта за миграция. Това ще са и приоритетите на бъдещите евродепутати на партията. Те ще настояват за приемането на България в Шенген, за нови собствени ядрени мощности, изграждане на газопреносна мрежа през България, ускорено създаване на европейска прокуратура, интеграция на Западните Балкани.

Точно тези приоритети са разписани и в приетата предизборна платформа "Визия за Европа. За социална Европа на гражданите и народите, срещу неравенството и бедността", с която БСП ще се включи в предстоящия евровот. "Убеден съм, че спечелването на европейските избори ще открие пътя за БСП да се върне там, където иска да я види по-голямата и прогресивна част на българското общество, там, където десетилетия наред българските граждани са свикнали да виждат социално отговорно управление, към законите, гражданите и бъдещето на България", заяви при представянето й Валери Жаблянов. "С икономическата си политика ГЕРБ създадоха африканска бедност, каквато трудно може да бъде видяна в другите държави в ЕС. Това е унизително за нашия народ, за политиката на управляващото мнозинство и на десницата, която повтаря, че без нея България няма да е в Европа. Това е най-голямата демагогия, която се е изричала в последно време в публичното пространство", коментира депутатът.

Представителите на БСП в ЕП трябва да са срещу Инстанбулската конвенция, макар във "Визия за България" текстът, посветен на нея, да бе смекчен. "Обективно преценено, Истанбулската конвенция съдържа приемливи елементи за борба срещу насилието над жени и деца, които ние споделяме. Но тя, както показват изразените от експерти и обществото мнения, противоречи на българската традиция и семейство и това бе отчетено и в решението на КС", гласи редактираният вариант на "Визия за България".

Вижданията на БСП за здравеопазването бяха представени от д-р Десислав Тасков, а визията за образованието пое народният представител Ирена Анастасова. Колегата й Николай Цонков - националната сигурност и борбата с корупцията. За българските общини и за гражданите темите за фискалната децентрализация и за регионалното развитие са особено важни, заяви кметът на Троян Донка Михайлова, която акцентира върху идеите на левицата за подпомагане на регионалното развитие и преодоляването на дисбалансите в страната. Във външната си политика България се нуждае от реализъм и запазване на националните ни интереси, подчерта зам.-председателят на БСП Деница Златева. Икономика за мнозина, а не за малцина е основният принцип, на който ще заложи БСП във финансовите си планове. Зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев представи основните акценти от мерките, с които левицата ще се опита да направи страната ни по-успешна и конкурентоспособна.

Проверки по пътищата заради студентския празник

автор:Дума

visibility 5

Жълт код за поледици в 11 области в страната

автор:Дума

visibility 72

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 1

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 756

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 350

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ