22 Септември 2020вторник17:34 ч.

БСП ще предложи допълнителен пакет от мерки в помощ на бизнеса и гражданите

Държавата основно предоставя кредити, вместо да помага пряко и безвъзмездно, коментира Румен Гечев

автор:Дума

visibility 1206

Държавата обяви мерки за помощ на бизнеса и гражданите, но не съобщи никакви механизми, чрез които тези средства ще бъдат разпределени. Правителството основно предоставя кредити, вместо да помага пряко и безвъзмездно на бизнеса и семействата, засегнати от кризата. Това коментира депутатът от БСП Румен Гечев на пресконференция в централата на партията. От левицата подкрепят част от стъпките, обявени от кабинета, но искат повече конкретика и гаранции, че отпуснатите средства ще достигнат наистина до най-нуждаещите се. Затова БСП ще има срещи с браншови организации и представители на бизнеса и скоро ще представи свои пакет от допълнителни икономически и социални мерки, добави Гечев.

Социалистите смятат, че мерките, обявени от държавата, са половинчати и не са изяснени механизмите на реализация. Правителството излезе с принципа „не се ангажираме, ще ви даваме кредити“, коментира Гечев. И добави, че редица бизнес асоциации вече са изразили несъгласие с въпросните мерки, защото не им е ясно кога и как така очакваните стимули ще стигнат до тях.

Подкрепяме някои от стъпките, които са в правилна посока, но имаме сериозни възражения за липсата на механизми как тези средства ще бъдат разпределени. И защото става дума за предоставяне на кредити. Всъщност държавата не покрива нищо при тези потребителски кредити. Докато другите страни предлагат конкретна помощ на фирмите и семействата, българската държава основно предлага кредити, без никаква пряка помощ за бизнеса и за българските семейства. Ние нямаме никакви разчети. Правителството ни казва, че не знае за какъв период са тези разчети. То не ни казва колко точно души ще се възползват от тези числа, притеснени са от БСП.

Буди недоумение как премиерът ни съобщава, че се заделят 4,5 милиарда лева за бизнеса и гражданите. Нашите сметки сочат, че става дума за едва около 2 милиарда лева, каза Румен Гечев. След  т.нар. „данъчна ваканция“ въпросните 600 милиона лева, от които хазната временно ще се лиши, ще са изискуеми от бизнеса, подчерта той. Което отново означава, че бизнесът не е подпомогнат реално.  Социалистите питат също защо въпросните 500 милиона лева, които ще се предоставят като бързи безлихвени кредити, няма да могат да са в ползва на самоосигуряващи се лица. Става дума за представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, както и за стотици хиляди селски стопани, част от българската индустрия, подчерта Гечев.

От БСП освен това искат повече яснота около мярката, свързана с покриването на 60% от заплатите на служители, пуснати в платен отпуск по време на кризата. Според тях от подобни мерки ще могат да се възползват малка група работодатели, въпреки че подобни мерки в Европа са насочени ключово и основно към малките и средните фирми.

В България държавата ще предостави капитал на Българската банка за развитие, тя ще ги разпредели към търговските банки, които сами ще решат на кого да ги отпуснат.  Няма решение на правителството при какви условия ще ги предоставят. Няма много фирми, които ще се възползват от тези проценти. Нашите проучвания показват, че за много от българските фирми тези 40% също са непосилни и те ще имат интерес да освободят служителите си и да ги прехвърлят към НОИ, обясни Румен Гечев.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 894

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 284

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 403

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 489

Как търпим това десет години?!

visibility 1500

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 720

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 915

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ