10 Август 2020понеделник08:14 ч.

БСП внесе в Конституционния съд жалба срещу текстовете в закона за извънредното положение, които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина

БСП сезира КС за достъпа до телефоните на граждани под карантина

Промяната ще важи и след края на извънредното положение, подозират социалистите

/ брой: 76

автор:Юлия Кулинска

visibility 825

БСП внесе в Конституционния съд жалба срещу текстовете в Закона за извънредното положение за следене на телефоните. От левицата настояват измененията в Закона за електронните съобщения, които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина, да бъдат обявени за противоконституционни. Искането е подписано от 63 депутати от "БСП за България".

 "Промените позволяват на МВР да проследява чрез мобилните им телефони граждани, обект на ограничителни заповеди по Закона за здравето. Пороците на текстовете са много, но големият риск е, че отварят широко вратата за злоупотреби и възможно масово проследяване на голям брой хора", обясни Крум Зарков, който заедно с Георги Свиленски и Филип Попов внесе искането. Той припомни, че промените бяха пришити към закона за извънредното положение преди второто четене. "Измененията засягат базисни, изконни конституционни права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията. Под предлог за защита на общественото здраве ГЕРБ и ОП позволиха на МВР да проследява мобилните телефони без предварително съдебно решение", коментира той. Зарков обясни, че промяната няма да е само за времето на извънредното положение, а ще важи и след края му. Той даде за пример, че по тези текстове се локализират терористи, а обществената опасност не е еднаква за тях и за хората под карантина. Според БСП има достатъчно други начини органите на реда да следят за спазването на заповедта на здравния министър, без да се налага проследяване на трафични данни.

БСП настоява КС да се произнесе и принципно до каква степен може да се правят предложения между двете четения, без те да имат каквато и да е връзка с приетия на първо четене законопроект. Неведнъж сме алармирали за този проблем, но законодателната арогантност на мнозинството достига такива размери, че КС е длъжен да се произнесе и по този въпрос, смята Зарков. Той допълни, че много лобистки поправки и законодателните недомислици се случват по този път. Когато управляващите саботират парламентарния контрол, когато медии и гражданско общество са притиснати до стената, КС има особено важна роля за защита на демократичните устои на нашата държавност, коментира Зарков.

Измененията бяха направени на 20 март, а предложението беше внесено от гербаджията Димитър Лазаров. Още тогава БСП определи текста като възможност за ползване на скъпоструващо СРС. 

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 155

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 296

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 378

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 188

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ