08 Април 2020сряда15:15 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

БСП призова Борисов в парламента днес

Скандал в правната комисия заради хаос с документите

/ брой: 54

автор:Юлия Кулинска

visibility 427

БСП внесе искане премиерът Бойко Борисов да дойде днес на изслушване в Народното събрание за състоянието на Държавния резерв. "Пет пъти питам има ли необходимите по закон наличности и защо не се разблокират. Никой не отговаря. Разбрахме, че ще чакаме две - три седмици маски, ръкавици и облекла от чужбина. Но болестта не чака", написа Корнелия Нинова в социалните мрежи. Тя припомни, че седмици след началото на епидемията все още няма маски за населението, дезинфектанти и защитно облекло. Председателят на БСП настоява премиерът да отговори има ли наличности в Държавния резерв и ако има защо не ги освобождават. В случай, че няма, Борисов трябва да обясни защо и кой е отговорен.

По-рано със скандал и разправии започна работата на правната комисия в НС, която гласува на второ четене Закона за мерките при извънредно положение. Час след като депутатите се опитаха да поработят, се оказа, че е абсолютно невъзможно да гласуват текстовете от документа, защото им бяха предоставени едновременно два доклада - на работната група и на вносителите. Това наложи работата на комисията да бъде отложена за повече от 2 часа, за да се систематизират текстовете. След нови 10 минути работа комисията отново спря дейността си по същите причини.

Социалистите се възмутиха, че измененията между първо и второ четене са толкова много, че на практика ГЕРБ са внесли нов закон, което обезсмисля вече приетия. Работата на правната комисия беше прекъсната, тъй като нямахме адекватен доклад, по който да дебатираме, обясни на брифинг Явор Божанков. По думите му в такъв критичен за България момент скоростта на законодателния процес не може да бъде оправдание за неговото качество. Филип Попов добави, че управляващите не знаят какво правят, използват кризата за лобизъм, цари пълен хаос и некомпетентност. Социалистът припомни предложенията на левицата: частните болници също да бъдат включени активно срещу борбата срещу заразата, да се спрат давностните срокове по граждански и административни производства. В сферата на труда и социалната политика левицата настоява държавата да заплаща поне 60% от брутните възнаграждения на работниците, които нямат възможност да ходят на работа.

БСП предложи глоба от 20 хил. до половин милион, както и 15% от годишните доходи за търговците, които спекулират с цените, посочи Надя Клисурска. Надценката на стоките да не може да е повече от 20%, е друга мярка срещу спекулата с цените, предложена от социалистите. От левицата поискаха да се ограничат нотариалните производства до неотложни такива, при спазване на предписаните санитарно хигиенни изисквания, като нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус в съответния съдебен район. Предлагат работниците и служителите да имат право да откажат изпълнението или да преустановят работа, когато работодателят или органът по назначаване не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място. 

До редакционното приключване на броя правната комисия не беше възобновила работата си. Законът за мерките при извънредно положение трябва да бъде гласуван на второ четене днес.

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 238

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ