07 Март 2021неделя14:34 ч.

Социалстите призоваха конкурсите да се провеждат по правила, да има бизнес план и специфични изисквания за длъжностите

БСП предупреди ГЕРБ да спре с назначаването на калинки

Нарушава се законовото изискване конкурсите да се организират от Агенцията за приватизация, подчерта Христо Проданов

/ брой: 201

автор:Юлия Кулинска

visibility 921

Управляващите се опитват да назначат политически калинки в бордовете на държавните дружества, алармира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Христо Проданов. По думите му това е поредното безобразие на ГЕРБ, които искат да сложат свои хора на важни постове. Проданов призова управляващите да изпълняват Закона за публичните предприятия такъв, какъвто е приет само преди половин година. Той припомни, че преди 4 години от БСП внесе закон за публичните предприятия, в който се настояваше бордовете на директорите да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, за да се избегне назначаването на партийни калинки. Мотивите са, че в повечето случаи близките до властта не разбират от работата, за която са назначени, и съсипват държавните предприятия.

"Процедурата, която ГЕРБ се готвят да направят, е абсолютно опорочена. В закона е описано, че всички министерства, които са принципал на отделните държавни предприятия, трябва да заявят изискванията за избор на съответните управители на дружествата към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя, като независим орган, трябва да организира конкурсите, да избере бордовете и да ги даде за назначаване към министерствата", поясни Проданов. Според него обаче това не се спазва. БСП повтаря от дълго време, че днешното управление няма политическа визия за развитието на България и за управлението на държавните дружества, припомни Проданов. Той уточни, че в обявените конкурси липсва изискването за представяне на бизнес план, чрез който държавата да зададе изискванията и целите, които иска бизнесът да постигне.

Социалистите са смутени и от еднаквите критерии, с които се избират управителите на държавните предприятия. "Не е едно и също да избираш директор на държавното предприятие "Тържища за плодове, зеленчуци и цветя", директор на АЕЦ "Козлодуй" или директор на РВД. Това отново ни води до мисълта, че тези конкурси се организират бързо единствено и само, за да могат в края на мандата си да назначат поредните политически и гербаджийски калинки, които впоследствие да управляват тези дружества", подчерта Проданов.

Депутатът Чавдар Велинов напусна ПГ "БСП за България" и се присъедини към шестимата отцепници, които в края на септември се обявиха за независими и се обединиха под името "Прогресивни социалисти". Велинов остава член на БСП.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ