22 Септември 2019неделя15:06 ч.

БСП поиска оставката на шефа на Селскостопанската академия

Държавният бюджет е ощетен със 750 000 лв. заради търг за доставка на горива, заяви Димчо Михалевски

/ брой: 225

автор:Юлия Кулинска

visibility 502

Настояваме проф. Петър Славейков да бъде освободен от поста председател на Селскостопанската академия, заяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски вчера. Ако премиерът не подпише оставката му, ще смятаме, че цялото правителство е съучастник в кражба на държавния бюджет, поясни той.
Депутатът сигнализира за престъпление на ГЕРБ, извършено от Селскостопанската академия, което пряко ощетява бюджета на държавата. Михалевски обясни, че след встъпването в длъжност на проф. Славейков е открит търг за доставка за срок от 3 години на около 3,6 млн. литра моторни горива за всички поделения на академията. Въпреки че обемът на поръчката е почти 10 млн. лв. и отговаря на изискванията по Закона за обществените поръчки, за доставчик е използвана Софийската стокова борса. Михалевски напомни, че в началото на годината именно тя беше използвана да се продават огромни количества дървесина, беше намалена цената в полза на частните купувачи и бюджетът бе ощетен с около 2,5 млн. лв. Сега същата стокова борса се използва, за да се купят горива по-скъпо, отколкото те се търгуват на свободния конкурентен пазар у нас, отбеляза Михалевски. "Практиката е, че при такива количества и срокове основният производител на горива дава отстъпка около 4%. Но когато има мащабни доставки, търговците на едро доставят горивата на нулева цена, обявена към датата на получаване", поясни той. Михалевски изтъкна, че договорът за доставката е сключен на 2,3 лв. на литър за дизеловото гориво, докато в същия момент цената на бензиностанциите е 2,2 лв.
Държавният бюджет е ощетен с около 750 000 лв. Това са годишните надбавки за пенсиите на 36 000 българи, изчисли Михалевски.
Пенко Атанасов напомни, че именно Славейков разпореди всички семена, които Селскостопанската академия произвежда, да минават през борсата. Оказа се обаче, че се е объркал, изтъкна депутатът от КБ. "В момента всички директори на институти са поставени под натиск от председателя на академията стоковото зърно да бъде продавано на борсата, където то се предлага на цена 400 лв., а при свободната търговия зърното струва над 450 лв. на тон. Интересно е къде отива разликата", попита Атанасов.
 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 705

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 587

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 470

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 456

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ